Kahve, Yengeç ve Oğlak dönencesi arasında tropikal iklim bölgelerinde ağırlıklı olarak yetişir. Toprak, aldığı su, güneşlenme zamanı, nem kahvenin tadını ve aromasını değiştirmektedir. Eğer kahve yanardağın eteğinde yetiştiriliyorsa kül kokar, muz ağaçlarının gölgesinde yetişiyorsa daha aromatik bir tadı olur.
Brezilya kahve üretiminde dünya birincisidir. Onu Vietnam ve Kolombiya takip eder.
8. yüzyılda Habeşistan'da yaşayan Khaldi adındaki bir çoban koyunlarının bir çalıya ait kırmızı meyveleri yemesinin ardından çok hareketlendiklerini görmüş ve kendisi de bu meyveyi denemiştir. Tadını ve verdiği hissi sevince çevresindekilere de söylemiş ve kahve bugünlere kadar gelmiş.
ÇEŞİTLERİ- Türk Kahvesi – Telvesi ile servis yapılan tek kahve çeşidi.
- Espresso - Makine ile hazırlanan, koyu kavrulmuş, İtalya'ya özgü bir kahve türü.
- Mırra - Şanlıurfa'ya özgü, birkaç kez farklı kaplarda demlenerek hazırlanan acı koyu kahve.
- Cappuccino – Espresso ve su buharı ile köpük haline getirilmiş süt eklenen kahve .
- Americano – Espresso’nun sıcak su eklenerek yumuşatılmış şekli
- Cafe au lait – Fransızların sütlü filtre kahvesi.
- Ethiopian – Şarabımsı buruk tadı olan Etiyopya kahvesi.
- Latte – Espresso’ya az köpürtülmüş sütün eklendiği kahve.
- Macchiato – Espresso’ya süt köpüğü eklenerek hazırlanan kahve.
- Mocha – Latte’ye çikolata tozu veya şeker eklenmesiyle yapılan kahve.
- Sumatran – Düşük asit dengesine sahip Endonezya kahvesi.
- Supremo – Kolombiya'da en kaliteli kahve kategorisine verilen ad'dır.
- Viennese – Espresso’ya çikolata ve krema katılarak hazırlanan Viyana usulü kahve.
Türk kahvesi bakır cezvede, taze kahve ile ağır ağır pişer. Soğuk su ve mümkünse az şeker (hatta hiç) kullanılır.Her kişi için ayrı ayrı yapılırsa daha iyi olur. Yani bir defada 5 fincan yapmayınız. :-))
Üç taşım kaynatılır. Her seferinde bir miktar fincana boşaltılır. Höpürdetilerek afiyetle içilir. Yanına bence çifte kavrulmuş lokum, bitter çikolata, likör veya kuru üzüm çok iyi gider. Ardından da bir bardak su.
- Türk Kahvesinin tortusu, fincanın dibinde kalır, buna telve ismi verilir. Bu da fal geleneğinin doğmasının nedenidir. Avrupa’ya kahveyi Türklerin getirdiğini bilmeyen yoktur sanırım. Onlarda da kahveyi 15. yüzyılın sonlarında, Kanuni Sultan Süleyman döneminde Yemen’den almışlar ve sonrasında İstanbul’da ilk kahvehaneleri açmışlar. Türklerin kahve geleneğinin başlangıcı bu…
- Türk Kahvesini ilk kez kavurup öğüterek Türk toplumuna sunan Kurukahveci Mehmet Efendi'dir. Kurukahveci Mehmet Efendi Mahdumları 1871'de kuruldu. O zamanlarda Türk Kahvesi kahvaltıdan sonra içilirmiş, bu durum kahvaltı kelimesinin nereden geldiğini bize çok iyi açıklıyor: Kahve + altı: Kahvaltı.
- Türk Kahvesi, Türk kültürünün önemli bir parçasıdır. Boşuna "Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardır" dememiş atalarımız.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder