"Sadece su içenin gizleyecek bir sıırrı vardır." Charles Baudeleaire
Dionysos şarap içmenin ölçüsünü de vermiştir; üç kadeh içilmesini tavsiye eder. Birincisi sağlık, ikincisi aşk ve zevk, üçüncüsü uyku içindir. (Dördüncüden sonrası şiddete yol açar)
Antik çağda şarabın popüler olmasının önemli bir nedeni vardır. İçerdiği alkolden dolayı antibakteriyeldir ve o zamanlar suya göre daha güvenlirdir.
-Evliya Çelebi Viyana'da izlediği bir beyin ameliyatında beyin dokularının şarapla tenmizlendiğini yazmıştır.
Can bir şaraptır
İnsan onun testisi
Beden bir ney gibidir
Kan o neyin sesi
Ömer Hayyam
Şarap nasıl yapılır?
Şarap yapmak için üzümler toplanıp ezildikten sonra, maya (üzümde doğal olarak bulunur) üzüm suyundaki şeker ile birleşir ve aşamalı olarak bu şekeri tüketerek alkole dönüşür. Mayanın işlemi tamamlandığında üzüm suyu şaraba dönüşür.
Şaraplık üzüm çeşitleri:
Cabernet Sauvignon: Dünyanın en ünlü şaraplık üzümüdür. Kırmızının kralı diye bilinir. Fransa Bordeaux ve ABD Kaliforniya, İtalya Toscana'da iyi örnekleri vardır.
Carignan: Kökeni İspanya'dır. Ülkemizde Ege'de yetişir. Şarapları genelde acımsı ve asitlidir.
Merlot: Fransız kökenli bu üzüm az taneli meyvemsidir.
Pinot Noir: Fransa'da popüler ama yetişmesi en zor üzüm çeşitlerindendir.
Yerli Üzümlerimiz:
Anadolu toprakları dünyanın en eski şarap üretiminin yapıldığı yerlerdendir.
Boğazkere: Kalın kabukludur. Genelde Diyarbakır ve Elazığ'da yetişir.
Çalkarası: Denizli Çal bölgesinde yetişir.
Kalecik Karası: Orta Anadolu'nun en kaliteli şaraplık üzümüdür. Ankara, Kırıkkale, Kalecik çevresinde yetişir.
Papazkarası: Trakya Kırklareli'de yetişir.
Öküzgözü: Elazığ, Tunceli ve Malatya civarında yetişir. Az alkollü, aromalı şaraplar üretilir.
Bunların dışında Misket, Sultaniye, Narince beyaz şaraplık üzümlerimizdir.
Dünyada ünlü şarap bölgeleri; Fransa, İspanya, İtalya, ABD, Portekiz ve Güney Afrika'dadır.
Kırmızı şarapla ne yenir?
Orta pişmiş ızgara, kırmızı etler, kremalı makarnalar, biberli baharatlı et yemekleri, somon.
Beyaz şarapla ne yenir?
Yemek başlangıçları, salatalar, balık ve deniz mahsulleri, ızgara tavuk.
Bağbozumu ne zaman olur?
Her yıl Ağustos ayının ikinci yarısı ile Eylül ayının ilk iki haftası bağbozumu zamanıdır. Şenlik havasında geçen bu dönemde üzümler toplanır, temizlenip salkım halinde şaraphaneye götürülür. Bir çok üretici bu dönemde tur düzenler.
- Kapağı açılmış şarap üç gün içilebilirliğini korur.
- Sadece bazı şaraplar yıllanmaya elverişlidir.(yıllanmaya müsait şaraplar genelde mahzende, türüne göre 12-20 derece arası bir ısıda, yatık vaziyette saklanır. Işıksız ve titreşimsiz bir ortam gerekir.
- Beyaz şaraplar 7-10 derece kırmızı şaraplar 15-17 derece civarında servis edilmelidir.
-Şarap Hıristiyanlar için önemlidir. İsa'nın ve havarilerinin yediği son akşam yemeğinin anıldığı Kudas Ayini sırasında şarapla birlikte ekmeği kutsarlar.
Edebiyatta şarap...
Mecazi anlamda kullanılır. Kırmızı rengi dolayısıyla sevgilinin dudağı, âşığın kanlı göz yaşıdır. Kadehi andıran biçimiyle lale, kırmızı rengiyle gül de şaraptır. Edebi eserlerde şarabın diğer bir adı da meydir.
En güzel şarap filimleri hangileridir?
Kasabanın Sırrı (1969)-The Secret Of Santa Vittoria (Film, 2. Dünya Savaşı yıllarında İtalya'nın bir köyünde bir milyon şarap şişesinin Nazilerden saklanması mücadelesini anlatır.)
Fransız Öpücüğü (1995) (Bu filmdeki en çarpıcı sahnelerden biri içilen şarabın tadının kelimelere döküldüğü andır. Geneli romantik komedidir.)
Sideways (2004) (Şarap sevmeyene bile "olsa da içsek" dedirtecek türde bir film. Yeni boşanmış ve alışma sorunu yaşayan Miles’ın, şaraplar ve şarap karışımları konusunda kitap yazmaya karar verip Santa Ynez vadisindeki üzüm bağlarına yolculuk kararıyla başlar.)
İyi Bir Yıl (2006) (Burnu havada bir borsacı amcasından kendisine Provence'de bir ev ve bilmem kaç dönüm bağ kaldığını öğrenir. Sonra olaylar gelişir. Film bence güzel değildi ama evin ve bağın olduğu her sahne görülmeye değerdi. Sadece bunun için bile izlenir.)
Bulutların Ötesinde (1995) A Walk in the Clouds (Film baştan sona bir bağ evinde geçiyor ve şarap yapım sahneleri var.)
-Şarap şişelerinin mantarı en çok Portekiz'de üretilir.
Ortalama bir mantar ağacı 4000 şişe için yeterli mantar üretir.
Değişik karaf modelleri...
gül rengi şarap içilmez mi böyle günde
seher yeli, eser yırtar eteğini gülün
güle baktıkça çırpınır yüreği bülbülün
bu yıldızlı gökler ne zaman başladı dönmeye
kimse bilmez, kimse bilmez..
Mehmet Güreli'nin şarkısından
Başlıktaki soruyu uzmanlar cevaplıyor; en güzel şarap senin en sevdiğindir. En pahalı olan veya en yıllanmış olan değil.
(uzmanlardan kastım Vedat Milor ve Levon Bağış)
Zamanla şarap zevkiniz değişebilir bu normal. Farklı tatlara açık olmak gerekir.
Napolyon işgal ettiği Rusya'dan çekilirken eski dostu, şampanya üreticisi Moet’yi ziyaret eder. Artık savaşı kaybettiği kesin olan Napolyon, meşhur sözünü burada sarf eder: “Eğer bir savaş kazandıysan şampanyayı hak etmişsindir. Ama eğer bir savaşı kaybettiysen şampanyaya ihtiyacın vardır.”
(uzmanlardan kastım Vedat Milor ve Levon Bağış)
Zamanla şarap zevkiniz değişebilir bu normal. Farklı tatlara açık olmak gerekir.
Napolyon işgal ettiği Rusya'dan çekilirken eski dostu, şampanya üreticisi Moet’yi ziyaret eder. Artık savaşı kaybettiği kesin olan Napolyon, meşhur sözünü burada sarf eder: “Eğer bir savaş kazandıysan şampanyayı hak etmişsindir. Ama eğer bir savaşı kaybettiysen şampanyaya ihtiyacın vardır.”
Bence bunu şarap için de söyleyebiliriz.
2 yorum:
süper bilgilendirici bir yazı olmuş teşekkürler:)
Ben teşekkür ederim
Yorum Gönder