Çarşamba, Mart 24, 2010

Batıl inançların Nedenleri

Kimbilir kaç kere "bugün tersinden kalktın galiba?" sözünü duydunuz ya da kaç kere merdiven altından geçmek yerine yanından dolaştınız.
Kara kedi geçtiğinde önünüzden, hiç tedirgin oldunuz mu? Aynanın kırılmasını veya 13 sayısını ne kadar ciddiye alırsınız? Ya da üç kere tahtaya vuranlar size garip geliyor mu?

Neden nazar boncuğu takarız?Neden başımızdaki felaketlerin gitmesi için kurşun döktürürüz?

Objeleri, günleri, sayıları, hayvanları, davranışları uğurlu ya da uğursuz saymaya götüren inanç nereden geliyor?

Ortaçağ Avrupası'nda kırsal kesimde insanların günü böyle olaylarla karşılaştıklarında ne yapacaklarını düşünmekle geçermiş. İnsanlar her çağda eski yüzyıldan kalma inançları nedenini bilmeden önemserlermiş. Böyle inançlar, insanların yaşamı boyunca endişe ve korkularının dışa vurumu olarak değerlendirilebilir. Yaşanan aksiliklerin tekrar etmesi endişesi belkide insanları buna iter. Tüm inançlar bir şeyden doğmuştur. Büyücülük ve falcılığın daha yoğun olduğu ilkel dinlerden günümüze değişe değişe gelmiştir.

Bazı batıl inançlar ve nedenleri:
-Biri hapşırınca neden çok yaşa deriz?
MS.150 yılı ve sonrasında Roma'da yaşanan bir salgın hastalığın belirtisi hapşırıkmış. Genelde bu hastalığa kapılan insanlar hapşıra hapşıra ölüyormuş. Bu hastalığın en etkili ilaçlarından birinin "çok yaşa" demek olduğu inancı böyle başlamış.
-Evin içinde şemsiye açmak uğursuzluk getirir.
Şemsiye 'şems' yani Farsça güneş sözünden gelir. (İngilizcede umbrella, Latince 'gölge' anlamındaki 'umbra'dan gelir.) İlk şemsiye yağmurdan değil güneşten korunmak için yapılmıştır. Güneşle bu ilişkisi yüzünden şemsiyeyi gölgede açmak günah sayılırdı.

-13 sayısı neden uğursuzdur?
Eski çağlardan beri on üçüncü tanrıların korkunç ölümlerinden ve İsa'nın Son Yemeğindeki on üçüncü konuktan ötürü, on üç sayısı uğursuz sayılmıştır.(Londra'daki Carlton Oteli'nin 13.katı yoktur. Kat numaralarında on üç atlanmıştır.)

-Tahtaya vurmak.
Tahta ile ilgili inançları İsa'nın tahta çarmıha gerilmesine bağlayanlar vardır. Başka bir inanışa göre ise toprağın sunduğu şeylere dokunmak kötülüğü alıp toprağa yollamayı sağlayacaktır.

-Sabahleyin sağ taraftan kalkmak.
Eski çağlarda solaklık normal sayılmazdı. Sol elle beraber sol ayak da pek matah değildi. Bu nedenle yataktan sol taraftan kalkmak kötü şans getirirdi.

Hollandalı ressam Pieter Brueghel, Mavi Pelerin adlı aşağıdaki tablosunda, bazı inanç ve atasözlerini resmetmiştir. (resimde eşine mavi pelerin giydiren bir bayan var. Tablonun adı oradan geliyor.)

4 yorum:

Adsız dedi ki...

güzel bir site

Adsız dedi ki...

güzel site

Adsız dedi ki...

güzeelll..

Uğur KILCI dedi ki...

burada batıl inançlarınçıkış hikayeleri ya da batıl inançların çıkış sebepleri var. https://youtu.be/0BeevsW_eOY