Çarşamba, Şubat 17, 2010

Küçükkuyu ve Altınoluk Gezisi

Küçükkuyu ve Altınoluk İstanbul'a yakın bir tatil isteyenler için tavsiye edilebilecek yerlerden biri. Assos ile Edremit arasında, Çanakkale ve Balıkesir sınırında bulunuyorlar. Gezilecek çok yer var. Yeşilyurt, Adatepe, Değirmen, Zeus Altarı ve Tahtakuşlar bunlardan bir kaçı.
Altınoluk ve Küçükkuyu'da deniz suyu harika. Serin ve temiz. Bu bölgenin havası da oksijen bakımından çok zengin. Ayrıca bildiğiniz gibi zeytin tarımı yapılıyor.(yani dönerken zeytinyağı almayı unutmayın.) Zeytinyağı Müzesini de mutlaka görün. Çevredeki köyleri gezmenizi ve kiremitte balık yemenizi tavsiye ederim.
Güre'ye bağlı Tahtakuşlar köyüne giderseniz mutlaka Ali Ekber Çiçek'in anıt mezarını ve Tahtakuşlar köyü Etnografya müzesini de görün. Müzenin kurucusu Alibey Kudar ile fırsat bulursanız tanışın. Kendisi köy enstitüsü mezunu, çok bilgili ve bilgisini paylaşmaya hevesli biri. Ayrıca yazdığı etnografik kitapçıklardan da almanızı tavsiye ederim.

Müzenin içinden görünüm.


Ali Ekber Çiçek'in anıtmezarı yapılmadan önce böyleydi. Renkli eşarplar ve çiçeklerle süslenmişti. Mezarının başında mutlaka bir paket sigara ve testide su bulunuyordu.
Tahtakuşlar'da yaşayan insanların ataları, yüzyıllar önce Fatih Sultan Mehmet'in, İstanbul'u almak için yaptıracağı gemilerin inşasında kullanacağı keresteleri biçtirmek üzere Adana toroslar yöresinden getirtilen türkmenlerdir. Bu Türkmenler göçebe olarak dağlarda yaşamışlar ve geçimlerini kerestecilik yaparak sağlamışlardır. Bunun en büyük kanıtı mezarlıktaki ve mezar taşlarındaki kaz ayağı sembolleridir.

Yeşilyurt, Rumlar ile Türklerin yaklaşık 500 yıl birlikte yaşadığı bir köy. Geçmişin izlerini, tabiatın güzellikleri iç içe ve capcanlı. 



Adatepe köyü ise Küçükkuyu'nun iç kesimlerinde eski taş yapılardan oluşan ve SİT alanı ilan edilmiş bir köy. Zeus Altarı da burada. Adatepe köyü meydanı bir kaç yıl önce Türkiye'nin en güzel küçük meydanlarından biri seçilmişti. Meydanın etrafında taş evler, eski hanlar, kesme taşlarla döşenmiş yollar, erguvan, hanımeli ve mor salkımlarla süslü bahçeler var.  Meydanda bulunan, Hasan Kaymakçı’ya ait olan Dut Dibi Kahvesi’ne uğramadan dönmeyin. Gölgesi gerçekten insanın yorgunluğunu alıyor.


Küçükkuyu Tatili, Altınoluk Gezisi
http://www.etnografya-galerisi.com/

Hiç yorum yok: