Perşembe, Şubat 18, 2010

Buzlar Kırılırken-Mıkael Nıemı

Birkaç yıl önce kitap grubumdaki arkadaşlarımla kuzey Avrupalı bir yazarı okuyalım diyerek bir araştırma yaptık ve adını hiç duymadığım Mıkael Nıemı'nin Vıttula-Buzlar kırılırken kitabını bulduk ve okuduk. Çok çok beğendim. İnsan bildiği yazarların dışında yeni bir yazarla tanışıp hele de beğenince bir keşifte bulunmuş gibi çok hoş oluyor.
Soğuk bir kuzey ülkesinde (İsveç'in Finlandiya sınırında Pajala adlı kasabada)varolma savaşı veren insanların yaşamlarını öğreniyorsunuz.Romanda hem mizah hem folklorik öğeler var. Laponların (yani İsveç Finlandiya karışımı)  kültürüne dair çok şey anlatılıyor. İçtikleri içki ve yemekler, gelenekleri, sauna kültürleri sık sık vurgulanıyor. Müzik de kitapta bir yer tutuyor. Merak uyandırıyor. Romanda her yaştan erkek şnaps denilen içkilerden bolca içip saunaya girip "kim daha uzun süre saunada kalacak"yarışması yapıyordu. Bu erkekliğin bir göstergesiydi. Okurken bile fenalık geçirebilirsiniz. İçki ve yemek dolu bir mideyle sıcaktan bayılmamak için mücadele verdiğinizi düşünün.
(Vittula dölyatağı demekmiş.)
Kitabın diğer ülkelerdeki basımı


Kitabın arkasında şöyle yazıyor: "Haritanın bir köşesine atılmış ve kendi yalnızlığına terk edilmiş görkemli bir coğrafya... Büyüyebilmek için çırpınan çocuklar, varlığını koruyabilmek için mücadele eden erkek ve kadınlar, hayata son bir çabayla tutunan yaşlılar... Birkaç dile parçalanmış hayatlar...Ruhunun en karanlık noktasındaki kötülüğü altın tepside sunulan kesik bir baş gibi taşıyanlar... İnsanlığın evrensel ıstıraplarını ironik ve şiirsel bir dille anlatıyor Niemi..."
Türkçeye pek çevrilmeyen İskandinav edebiyatını biraz tanımak istiyorsunuz mutlaka okuyun.
Yazar Mıkael Niemi

Soner Yaşar Türkçeye çevirmiş, Yerdeniz Yayınları.

Hiç yorum yok: