Pazar, Aralık 01, 2013

Beyaz Kale, Orhan Pamuk

Bu okuduğum beşinci Orhan Pamuk romanı. Ama sanırım son üç yıldır onu okumadığım için bloğumda ilk kez yer alacak.. Benim Adım Kırmızı'yı çoook sevmiş ama Yeni Hayat'tan nefret etmiştim.İstanbul'u da hakkını vererek okumadığımı düşündüğümden yeniden okuyacağım..Sessiz Ev'de güzeldi..
 O nedenle bu kitaba başlarken biraz endişeliydim. Kitap elimde süründü biraz, yoğundum bu aralar.. Neyse az önce bitti. Güzeldi, son 50 sayfası ve yazarın arkaya eklediği açıklama yazısı daha da güzeldi. Adeta sayfa sayfa nelerden hangi kaynak veya anılardan esinlenerek kitabı oluşturduğunu yazmıştı. Bu arada Orhan Pamuk hakkındaki eleştiriler benim gözümde iyi bir yazar olmasına gölge düşürmüyor..






















Kitabın konusuna gelince birbirine çok benzeyen iki kişinin zamanla birbirlerinin yerine geçiş hikayesi..Daha detaylandıracak olursam, Venedik'ten gelen bir tutsak kendisine çok benzeyen bir hocaya köle olur. Bu köle bilgilidir, astronomiden anlar.. 17.yüzyıl İstanbul'unda geçer hikaye. Güzel detaylarla kurgulanmıştır. Sıkılmadan okursunuz.
Roman 1985'de yayınlanmış.

posted from Bloggeroid













1 yorum:

Pınar dedi ki...

İki kitabını okudum ikisi hakkında da yorumumuz benziyor. Yeni Hayat'ı hiç sevmedim. Sessiz Ev de güzeldi daha fazlası değil. Şimdi de kış okuma şenliği kapsamında Kar romanını okuyacağım. O kitap hakkında ne düşüneceğimi çok merak ediyorum. Aslında benim en çok merak ettiğim kitabı Beyaz Kale. Kar'dan sonra umarım ona da sıra gelir. Her defasında bir daha Orhan Pamuk okumayacağım dedim ama yine listeme dahil ettim onu bir şekilde. :)