Cuma, Aralık 06, 2013

Kurutulmuş Felsefe Bahçesi, Salah Birsel

Salah Birsel'in Boğaziçi Şıngır Mıngır ve Ah Beyoğlu Vah Beyoğlu adlı deneme kitaplarını okumuş ve çok beğenmiştim. Yer yer öykü tadında denemelerdi bunlar. Okuması çok zevkli ve çok öğretici kitaplardı. Kurutulmuş Felsefe Bahçesi de öyle. Çok güzel bir kitap. Elimde kalem sürekli notlar alıp durdum. Okunacak kitaplar, araştırılacak kişiler, görülecek yerler...Kitapta bahsi geçen bazı Fransızca kitapların dilimize henüz çevrilmediğini öğrenince de epey üzüldüm...
Salah Birsel felsefe eğitimi almıştır. Şiirleri de çok güzel bence ama denemeleri bir başka. Sizi bir anda olayın içine çekiveren, anlattıklarıyla dünyayı dolaştıran Birsel, elbetteki çok okumuştur. Tarih, biyografi, seyahatnameler başta olmak üzere eline ne geçerse okurmuş..
Deneme yazmaktaki bir amacı da şuymuş; "... Şuna inanırım ki toplumun mutluluğu, insanoğlu yüreğinin arınmasıyla gerçekleşebilir. İnsanların içine tek tek iyilik paraşütleri indirmeden toplumun kendine gelebileceğine hiç inanmamışımdır.”
sinemanın tarihinden eski bahçelere, dostluktan biyografilere,denizcilerden yolculuklara, Proust'tan Ziya Osman'a Maupassant'tan Stein'a zevkli bir yolculuk garantidir..

Kahveler Kitabı ve İstanbul/Paris kitaplarını da en kısa zamanda alıyorum...Salah Bey Tarihi'ni tamamlamasam olmaz..


3 yorum:

pelinpembesi dedi ki...

salah birsel severek okuduğum yazarlardan. dediğin kitabı ben de okumadım, şu günlerde kitap listesi yapıyordum. hemen not aldım, teşekkürler..

Kitap Eylemi dedi ki...

utanarak ve üzülerek , hiç okumadığımı söylemek zorundayım , ama notumu aldım , okuyacağım...

Mert dedi ki...

Ne güzel kitaplarımız var gerçekten de... Hepsine zaman ayırmalı.

Burayı yeni keşfettim. Kafa Dergi ve Ters Düz'e de bekliyorum. :) Hikaye ve roman okumak isterseniz...