Salı, Aralık 03, 2013

2-3 yaş ev etkinlikleri

zihinsel gelişimin en önemli yılları 0-6 yaş arasıdır. Maria Montessori'nin eğitim üzerine yaptığı çalışmalar da daha çok bu yaşlara yönelik. Çocuğun zihinsel gelişimi, el becerilerinin gelişimi, merak, problem çözme becerisi vb. üzerine çok faydalı çalışmalar Montessori eğitiminde var. Ben de bunu ilk olarak arkadaşım Feray'dan duymuş ve araştırmaya başlamıştım. Çocuğunuzu mecbur kalmadıkça televizyonun karşısına oturtmayın ve en azından bu etkinliklerden birkaçını her gün yapmaya çalışın. Evde bulunabilecek malzemeler ve oyuncaklar yeterli..
mesela renkli kumaşları yere yayın ve çocuğunuzdan küçük oyuncaklarını renklere göre ayırmasını isteyin. (kırmızı obje çok yoktu ben de araya oje koydum bir tane, kızım işini bitirir bitirmez tırnaklarını boyamaya başladı :-)
hikaye üretmeye yatkın bir çalışma da bu:kabaca küçük ev, ağaç, tren, anne, baba ve çocuk çizdim ve kestim. Kağıda yapıştırdım, sonra bunlarla ilgili hikayeler üretip istediği gibi boşlukları çizip doldurdu..


















-traş köpüğünün üzerine boya sıkarak renklerin karışımını gözlemleyebilirsiniz.
















-aşağıdaki çalışma da bahçeden topladığımız dökülen yaprakları kağıda yapıştırıp üzerini boyama etkinliği. Bu arada da yapraklar neden dökülür, neden farklı renk ve boyuttalar?bunları konuştuk..Çocuklar boyamaya bayılır zaten..


















-fotoğrafını çekemediğim çok eğlenceli ve faydalı bir etkinlik de şu:çocuğunuzun gözlerini bir fular ile bağlayın. evdeki değişik dokulardaki eşyaları eline verip ne olduğunu bulmasını isteyin veya çikolata, muz, yoğurt,ekmek vb.yiyecekleri gözleri kapalıyken ağzına verin ve ne olduğunu bulmasını sağlayın.. dokunma, tat alma duyularının gelişmesi için çok güzel ve eğlenceli bir aktivite, sık sık tekrarlayabilirsiniz.
 
posted from Bloggeroid

3 yorum:

Unknown dedi ki...

Meldacığım gerçekten güzel etkinlikler yaptırmışsın .Ben de Demir le o yaşlarda eskimiş çoraplardan kuklalar,kullanılmış pet şişelerden,bozuk cdlerden çok eğlenceli etkinlikler yaptırıyordum.Öpüyorum seni,bloğunu zevkle takipteyim:)

melda dedi ki...

sağol arzucum, çok iyi fikir,kuklalara bayılıyor zaten

Gülni... dedi ki...

yakında 4 yaşındaki yegenime bakmaya gideceğim bu etkinlikler çok iyi örnekler oldu teşekkürler..
not:blogunuza bir bakmak için girdim ama çıkamadım ne kadar güzel..