Cuma, Mart 07, 2014

Ev Sahipleri, Füruzan

Nedense bu kitabın roman olduğunu sanıyordum. Alıp inceleyince öyle olmadığını gördüm. Deneme, anı ve sohbetlerden oluşan Ev Shipleri daha ilk satırlardan itibaren beni sardı.
Hem çok bilgilendirici, hem de düşündürücü bir kitap. Bir sene Berlin'de kalan yazar Alman bazı yazarlarla tanışma ve sohbet etme şansını yakalamış, pek çok müze gezmiş,Brecht'in evini görmüş, Almanya'da yaşayan bazı Türklerle konuşmuş, onları gözlemlemiş. İkinci Dünya Savaşı sonrası Almanyası'na farklı bakış açısı getirmeye çalışmış ve başarmış da. Benim de merak ettiğim Heinrich Böll, Anna Sagers, Günter Grass gibi yazarlarla sohbetleri var. Bazı Alman dostlarından duyduğu çok etkileyici kısa anılar var. Bu kadar şeyin 180 sayfaya sığdırılması da güzel. Çünkü savaş sonrası edebiyattan, Alman şiirine, kadın haklarından, Almanya'da yaşayan işçilerin durumunu pek çok konu var. Parasız Yatılı'yı merak ediyordum şimdi daha da merak içindeyim.
Fürüzan edebiyatla ilgilenmeye başlamadan önce tiyatro ve resimle uğraşmış. Turhan Selçuk ile bir dönem evli kalmış, yönetmenlik yapmış. Daha çok hikaye türünde yazıyor.



 

2 yorum:

Derdest fikirler dedi ki...

Benim merak edip okumaya bir türlü fırsat bulamadığım yazarlardan biri. Yazınla şimdi daha da merak ettim ve listeme ekledim.

Havva dedi ki...

47'liler ve BNerlin'in Nar Çiçeği çok severim. Tavsiye olunur :)