Perşembe, Mart 20, 2014

Almodovar Teoremi, Antoni Casas Ros

Ne güzel bir kitaptı. Hiç bitmesin istedim bir an. Sadece 110 sayfalık ama çok etkileyici bir kitaptı.
Kitabı bana bir sene önce Selen tavsiye etmişti.
Romanın konusu çoğunlukla yazarın hayatı zaten. Bir matematiçi yani Antoni kız arkadaşı ile araba kazası yapar ve kız arkadaşı ölür. Kendisinin ise yüzü tanınmayacak hale gelir. Geçimini internet üzerinden verdiği derslerle ve küçük muhasebe işleri ile kazanır. Kendi deyimiyle "kadın mı erkek mi belli olmayan" travesti Lisa ile tanışır ve bir ilişki başlar aralarında. Birçoğuna hiç estetik ve normal gelmeyecek bir ilişki bu ama okudukça hiç garipsemiyor ve hatta anlıyorsunuz. (Bu tip ilişkiler konusunda önyargısı olanlar okumalı. Kendimiz öyle olmayabiliriz ama farklı olanları yargılamamalıyız bence)

"...On beş yıldır beni kimse görmedi. İnsanın bir hayatı olması için bir yüz gerekir. Benim yüzüm bir kazada parçalandı ve her şey bir gecede, yirmi yaşımda duruverdi..." s.10
Romanın başında babasından da bahsediyor. Anne ve baba taban tabana zıtlar. Biri faşist diğeri solcu ve ateist.
Yüzü olmayan bir adamla cinsiyeti belli olmayan biri arasında geçen ilişki.
Antoni hayatını yazıp yönetmen Pedro Almodovar'a göndermeyi planlar. Romanda hatta Almodovar ile tanışır ve filmin çekimini de beraber yaparlar ancak gerçekte bu tanışma kısmı olmuşmudur bilmiyoruz. Almodovar'ın bu güne kadar bazı filmlerini seyrettim ve sıkı bir hayranı olduğumu söyleyebilirim. "Dönüş" ve "Konuş Onunla " favorilerimdir.
Romandaki geyik de çok etkileyici. Antoni ile Lisa dışarda buldukları ve kendilerinden kaçmayan bir geyiği evlerine götürüp bir süre birlikte yaşıyorlar. Antoni onun yıllar önce kazada gördüğü geyik olduğuna inanıyor.
Çok güzel bir kitaptı ve bence okumalısınız.

1 yorum:

Derdest fikirler dedi ki...

Çoook merak ettim :) ve listeme ekledim