Pazartesi, Ağustos 03, 2015

Bülbülü Öldürmek, Harper Lee

Daha önce adını sıkça duyduğum bir kitap ve yazardı. Nihayet okuyabildim.
Okuyana kadar yazarı erkek sanıyordum. Hatta okumaya başladıktan sonra anlatıcının bir kız çocuk olduğunu farkedince "du bir bakayım"deyip araştırınca durumu anladım.
Roman bir kız çocuğun dilinden anlatılıyor ama gerçekten onun dilinden yazılmış. Onun algılamasına göre öğreniyorsunuz çoğu şeyi.

Roman Alabama'nın küçük bir kasabasında geçiyor. Kasabada avukatlık yapan ve birkaç nesildir ailesi orada yaşayan Atticus ve iki çocuğu birlikte yaşamaktadır. Atticus çok dürüst ve çocukları ile ilgili bir babadır. Eşini kaybetmiştir. Zenci bir gencin davasında savunma tarafı olduğu için ailesi rahatsız edilmeye başlar. Konu siyah-beyaz mücadelesi çerçevesindedir ama küçük kızın 4-8 yaş arası dönemini de anlatır. Abisi Jem ile diyalogları, kasabayı ve insanları algılayışlarını anlattığı cümleler çok güzel. Yazar yaşadıklarını yazmıştır.
Roman Pulitzer ödülü aldı. Filme çekilmiş ve hatta Oscar kazanmıştır.
Roman tamamen kücük bir çocuğun ruh dünyası ve hayal gücü üzerinden anlatılıyor. Akıcı, etkileyici bir dil. Yazar bu günlerde romanın devamı niteliğinde olan ikinci romanını yayınlayacağını duyurmuştu. 20 yıl sonrasını anlatacakmış.
Romanın son sayfalarını geceye bıraktım keyif ile sessizlikte okumak için.

3 yorum:

Tehlikeli Tuval dedi ki...

yıllardır bildiğim ama okuyamadığım bir kitaptı. kitabı bitirdikten sonraki yorumlarınızı merak ediyorum.

Nilgün Komar dedi ki...

benimde listemde ve hatta elimde ama filmi izlemek aptallığını gösterdiğim için okumak için henüz bir başlangıç yapamadım :)

Handan dedi ki...

son aylarda okuduğum en iyi kitap diyebilirim rahatlıkla