Salı, Ağustos 25, 2015

Toprak Ana , Cengiz Aytmatov

Yanıma kitabımı almadığım bir gün kardeşimin verdiği bu incecik romanı çok çabuk okudum. Akıcı ve içten bir dil, iç yakan bir hikaye.

Kırgız yazar Aytmatov'un kendisinin yaşamından da yola çıkarak yazdığı kitapta birbirlerini severek evlenmiş ve üç oğlu olmuş, çiftçi bir karı-kocanın hüzünlü hikayesi anlatılıyor. Oğlanlardan biri yeni evlenmiştir ki Birinci Dünya Savaşı çıkar ve evdeki tüm erkekler (biri gönüllü olarak) savaşa gider. (Daha fazla bilgi vermeyeyim, kitabın sonunu söyleyip okuma heyecanınızı katletmeyeyim )
Savaşa genç erkekler gider fakat geride kalan kadın, çocuk ve yaşlıları belki de daha zor şartlar bekliyordur. Üretimin devam etmesi gerekir ama bir yandan da ellerinde ne varsa cepheye göndermelidirler.
Başrolde Tolunay vardır. Romanın başında ve ara ara toprakla dertleşir ona anlatır olanı biteni. Toprak zaten biliyordur ama içini dökmektir burda amaç.
Aytmatov Kırgız yazar. Hatta dünyaca bilineni. Halkının acılarını, tarihin, geleneklerini ve edebiyatını çok iyi biliyor ve eserlerine kullanıyor.
Annesi Tatar bir tiyatro oyuncusu, babası Sovyet Kırgızistan'ında tanınmış bir siyasetçi (sonra kurşuna dizilmiş). Köy yaşamını da iyi biliyor. Babasının ölümünden sonra bir hayli sıkıntı çektikleri için halkın acılarına da yabancı değil.

Hiç yorum yok: