Perşembe, Ocak 03, 2013

Yeni Yıl Kutlamaları

Dünyada yeni yıl kutlamalarının 6 bin yıl öncesine uzandığını biliyor muydunuz?
Eski Mısırlılar Eylül ayında Nil Nehri'nin taşmasını yeni yılın başlangıcı olarak kabul edip kutluyorlardı.
Babiller ise baharı yeni yılın başlangıcı sayıyorlardı.
Romalılar yıllarca yeni yılı 1 Mart'ta kutlamışlar. Sonra Sezar'ın kararıyla MÖ 46'da bugün kullandığımız takvim sistemine geçilmiş ve 1 Ocak ile yeni yıl başlamış.
Eski Yunanlılar ise yılbaşını bir bebek ile sembolize etmişler. Yılbaşı yerine bereket ve şarap tanrısı Dionisos'un her yıl yeeniden doğmasını kutlamışlar.
GÜNÜMÜZDEN İLGİNÇ KUTLAMALAR:
Güney Afrika'da Hillbrow adlı bir yerleşim yerinde insanlar yılbaşını evlerinin camından bazı eşya ve mobilyalarını atarak kutluyorlar. Pencereden sokağa mikrodalgalar, sandalyeler, ütüler atıyorlarmış.ekvador'da her aile bir maket adam yapıp içini havai fişekle dolddurup gece maketi yakıyor ve kötülüklerin gideceğine inanıyorlarmış.
Vietnam'da Evlerinde çeşitli tanrılarla yaşadıklarına inanıyorlar yıl sonunda cennete dönecek tanrılara iyi davraanarak onları etkilemeye çalışıyorlarmış.
Hollanda'da ise yeni yıl süsledikleri ağaçları yakarak karşılanıyormuş.
Danimarkalılar yıl başında kapılarının önünde kırılmış tabak bulmayı umuyor bunu iyi şans olarak görüyorlarmış.Bu nedenle herkes sevdiklerinin kapısında tabak kırıyormuş. Ne kadar kırık tabak varsa kapınızda o kadar arkadaşınız var demektir.
Şili'de bir şehir olan Tulca'da 1995'den bu yana insanlar yeni yılı kaybettikleri yakınlarıyla kutluyorlarmış. Yani mezarlıkta 5000 kişi toplanıp herkes yakınlarının mezarrları başında coşkuyla kutlama yapıyormuş.
Peru'nun Santo Tomas köyünde yeni yıla önce yumruklaşıp sonra sarrılarak giriyorlamış.
Japonlar 108 kez zil çalarak 108 derdi kovuyorlarmış. Sonra kahkaha atarak kötü ruhları kovduklarına inanıyorlarmış.
Fransızlar yılbaşında krep yemenin, İspanyollar yeni yılın ilk günü 12 adet kuru üzüm yemenin şans getireceğine inanıyorlarmış.
İsviçreliler yeni yılın ilk günü yere bir damla krema damlatarak şans geleceğine inanıyormuş.
İlginç Yeniyıl Kutlamaları

3 yorum:

Nilgün Komar dedi ki...

çok ilginç sahiden...

İki Kum Tanesi dedi ki...

Ben Japonların yaptığını beğendim. :)Çok güzeldi, zevkle okudum. Sevgiler.
Bir dip not: Robot olmadığınızı kanıtlayın diyor mesaj yazdıktan sonra, o bölüm mesaj yollamak isteyenleri yıldırabiliyor. Beni yıldırıyor şahsen. :)

melda dedi ki...

Teşekkür ederim, o robot olmadığınızı kanıtlayın kısmı benim de hoşuma gitmiyor ama silemiyorum malesef