Bir zamanlar Fransa'da sarayda en çok tüketilen ekmek olan Briyoş biraz poğaçaya benzer tadı ile harika...
Malzemeler:
- 1/3 su bardağı ılık su
- 1/3 su bardağı ılık süt
- 2 yemek kaşığı kuru maya
- 4 su bardağı un
- 2 çay kaşığı tuz
- 3 yumurta
- 1/4 su bardağı şeker
- 300 gram tereyağı, yumuşak ve küçük eşit parçalara bölünmüş.
- Üstüne sürmek için bir çorba kaşığı su ile karıştırılmış 1 adet yumurta
2- Unu ve tuzu ekleyip biraz yoğurun. Yumurtaları teker teker ekleyin ve yoğurun.
3- Şekeri ekleyin ve yoğurun. Tereyağ parçalarını teker teker ekleyip hamura yedirin. Bu aşamada elinizi değil bir spatula ya da kaşık kullanın ki elinizin ısısı ile tereyağı daha da erimesin. 10 dakika kadar yoğurduktan sonra hamurunuz kabın kenarlarına yapışmamalı.
4- Üstünü nemli bir bezle örtün. Mayalanmasını bekleyin. Oda sıcaklığında 1 saat beklediğinizde hamurunuz iki katına çıkmış olmalı. Hamur mayalandıktan sonra hamurun üstüne elinizle bastırın ve içindeki havasını alın.
5- Hamurunuzun üstünü kapatıp buzdolabına koyun. 30 dakikada bir çıkarıp hamurunuzu bastırıp havasını alın. Toparlayın. Bu işlemi ben 4 defa tekrar ettim.
6- Bir gece üstü kapalı olarak buzdolabında bekletin.
7- Ertesi gün kek kalıbına koyun veya top top 6 parça yapıp yanyana dizin, ya da muffin kalıplarına koyun (ben böyle yaptım) üstünü havluyla kapatıp oda sıcaklığında 2 saat bekletin. Sonra üstüne yumurta sarısı ve su karışımını sürün. 190 derece önceden ısınmış fırında 20-30 dakika kızartıncaya kadar pişirin. Fırından çıkarıp oda sıcaklığında bekletin ve afiyetle yiyin.
Aşağıdaki iki fotoğrafı da painbrioche.com adlı siteden aldım.
http://painbrioche.com/ sitesini mutlaka ziyaret edin.
Briyoş Brioche ekmeği tarifi
3 yorum:
Şundaki tipe bak :) Bayıldımmm, hemen deniycem :)
offf harika görünüyor güzel bir post olmuş eline sağlık
ben de seni bloğuma davet etmek isterim
www.gecekiyafeti.com
bu tarif gerçekten harika gözüküyor.en kısa zamanda denemek istiyorum.bütün güzel paylaşımlarınız için elinize ve gönlünüze sağlık.
Yorum Gönder