Salı, Ocak 31, 2012

En Güzel Browni Tarifi (bence)

(Brownie nedir? 19.yüzyılda Amerika ve Kanada'da çikolatalı düz kek olarak ortaya çıkmıştır. Sonra Chicagolu bir şef bunu düzenlemiştir. 1907'de şimdiki halini almıştır.Brownie gizlice ev işlerine yardım eden iyi huylu peri demektir).

Geçen ay browniye taktım. Birkaç yerde kahvenin yanına browni istedim; ya içi akışkan(fondan gibi) ya da kakaolu kek, ıslak kek gibi şeyler geldi masaya. Taksim Gezi Pastanesinde ise bildiğimiz cheesecake geldi, meğer brownili cheesecakemiş. Brownileri tek kişilik değilmiş.Yani istediğim gibi bir browni yiyemedim. İnternette baktım tariflere birbirini tutmayan onlarca tarif var. Anladım ki herkesin tarifi kendine.
Ben de Home TV'nin Nigellasından gördüğüm tarifle Cafe Fernando'nun tarifini karıştırıp kendimce birşeyler yaptım. Ama nefis oldu.Üstü çok az çıtır içi yoğun oldu...Malzemeler çok basit;
-180 gr bitter çikolata (% 70 kakaolu)
-çikolatanın yarısı kadar tuzsuz tereyağı-90 gr
-3 yumurta (oda ısısında)
-yarım su bardağından biraz fazla un
-yarım su bardağından biraz fazla şeker
-yarım çay kaşığı tuz
-bir çay kaşığı vanilya
*Çikolatayı benmari eritip tereyağını ekleyin ve ocaktan alın. Yavaş yavaş karıştırın. Tereyağı da eriyince şekeri ve tek tek yumurtaları ekleyin. Sonra da kalan mazemeleri...170 derece fırında 20-25 dakika pişirin. İyice soğuyunca kalıptan çıkarın.
*Daha nemli seviyorsanız unu 1 yemek kaşığı daha az, tereyağını bir yemek kaşığı daha fazla koyun, içine  ve üstüne de damla çikolatalar serpiştirin.
*Dilerseniz iri çekilmiş fındık ve antep fıstığı da yakışır. Üstüne çikolata sosu da harika olur.Servis ederken mikrodalgada ısıtıp verenler de var. Ama bence sıcak olmasa da olur. Bir dahaki sefere vişneli de yapacağım.
*tariflerde süt veya kakao kullanana da rastladım.
*kahve ile en iyi giden şeylerden biri bence browni.
*beyaz çikolata ile yapılanı da var
*armutlu veya siyah erikli brovnide yarım kesilmiş meyveleri kalıba döktüğünüz karışımın üstüne yüzüstü koyup hemen fırına veriyorsunuz, biraz içine gömülerek pişiyor.

pişince üstü böyle görünüyor














veee sonuç...















afiyetle yiyelim...




 

5 yorum:

Deli Anne dedi ki...

çok fena görünüyor ama çookkk.. aşkolsun böyle de sereserpe yatılmaz ki diyesim geldi browniye:)

melda dedi ki...

inanın ağızda eriyor tavsiye ederim

Uitwaaien dedi ki...

huff içim gitti ya:) o resim nasıl bir şeydir öyle

AYŞEN BOZKUŞ dedi ki...

resimler öyle bir ağzımı sulandırdı ki, yapılışını bekleyemedim, bir koşu gidip bir sürü browni aldım;) nasıl yakılacaksa onca kalori;/
tarifi de not aldım,ellerinize sağlık;)

neslice tarifler dedi ki...

Offf browni olsun çamurdan olsun yerim her türlü. Süper tarif elinize sağlık.