Cuma, Haziran 13, 2014

Roman Okumanın Faydaları Nelerdir?

""Kitap okumanın faydaları" olarak genellemedim konuyu.Çünkü illaki her çeşit yayın okumanın faydaları vardır kuşkusuz. Kimi ansiklopedi okur, kimi sadece şiir, kimisi bilim veya tarih kitabı okur sadece..Bazısı hikaye sever bazısı da çizgi roman.Bazıları da sadece günlük hayatta cümle içinde kullaanabileceği bilgiler veren kitapları okumayı sever. Okuyalım da ne olursa olsun..
Ben bugün roman okumanın faydalarını maddeleyeceğim. Bunları yıllar içinde kendimce keşfettim. Az ya da çok kendimde farkettim ..
Şöyle ki;
-Roman okuyan kişi eğer çok okuyorum, çok hızlıyım, şu kadar okudum iddiasıyla okumuyorsa yani gerçekten özümseyerek zevk alarak okuyorsa faydasını görecektir kanımca. Gazete haberi okur gibi düz okumuyorsa. Yani romanlarda geçen çeşit çeşit kişileri ve olayları empati yaparak, derin düşünceyi anlayarak, kendi hayatımıza uyarlayarak, tartarak ve karşılaştırarak okuyorsak mutlaka çıkarımda bulunuruz. Bizden farklı hayatlar da varmış bunu anlarız.
-Bir olayda veya durumda farklı bakış açılarını görebiliriz. Belki bize hiç uygun değildir yaşanılan durum; bir katili veya bir psikopatı hak vermesek de anlayabiliriz...
-Hayal dünyamızın genişlemesi söz konusudur. Gitmediğimiz pek çok yer, yaşayamayacağımız pek çok durum bizim ufkumuzu genişletir. Kuzey Avrupa kıyılarının deniz soğuğunu, Afrika'nın çöl sıcağını içimizde hissedebiliyorsak,müebbet hapis yatan veya idam mahkumu birinin hislerini  yaşamış gibi oluyorsak yetmez mi?
-Kelime haznemiz gelişir. Eğer ilk kez duyduğumuz kelimeleri merak edip altını çizip anlamını araştırıyorsak tabi. Bir de bir kelimeyi onlarca-yüzlerce kez duyarsak da kulak aşinalığı olur.
-Kendimizi ifade edebilme, duygularımızı anlayıp aktarabilme gücümüz artar. Bunu da romanlardaki sayısız durum, his ve olaydan çıkara çıkara geliştirebiliriz. İllaki okurken "hah bu tam benim hislerimi anlatıyor" deriz. Farklı hayatlarda kendimizi deneyimleyip zihin açarız..
-Çok da bilgi alırız. Roman okurken öğrendiğim başka kitap veya yazarlar o kadar çoktur ki.Ya da bu sebeple izlediğim filmler..Romanda adı geçen yer bilmediğim bir yerse mutlaka haritadan (tabi şimdi Google Earth'den)  bakarım. Romada dinlenilen müziği bulup dinlemek, adı geçen resmi bulup bakmak artık günümüzdeki teknolojiyle çok kolay. Romanın kapak resmine bakarım, çevirmeni kimmiş öğrenirim. Bir romanda ringa balığının peşine düşerim öbüründe Claude Lorrain'in resimlerinin. Bundan büyük zenginlik var mı?
-Dış dünyadan biraz kopup, biraz es verip daha rahatlamış ve dinlenmiş olarak kaldığımız yerden devam ederiz.
-Bir çok yazarın farklı hayatlarını öğrenme imkanı buluruz.
-Ayrıca bilimsel bir gerçek de var ki roman okumak beynimizn sol lobundaki aktiviteyi arttırır. Bu da duygusal becerilerde artış sağlar.
E ne duruyoruz okuyalım o zaman!
 

7 yorum:

emili dedi ki...

Hayal dünyası genişliyor kesinlikle, bir de farkındalık artıyor. Eskiden kafamı kaldırıp gökyüzüne bakmazdım. Roman okumaya başladıktan sonra etrafımdaki güzellikleri daha çok fark etmeye başladım.

Derdest fikirler dedi ki...

Roman okumanın bir faydası da kahraman biz oluruz ve kendi hayatımızın içinde pek çok kişiye bürünüp bek çok ülkede yaşarız. Bir ömüre bir çok hayat sığdırırız.

Funda Demirkaya dedi ki...

Aslına bakarsanız evet bu söylediklerinizin hepsine katılıyorum ama etrafta okumayan, empatiden yoksun bu kadar çok insan varken duygusal yoğunlu diğerlerinden yüksek olan bizler için okumak, genişlemek bir nevi mutsuzluğu da beraberinde getiriyor. Bazen keşke sığ biri olsaydım. Daha az düşünür daha çok mutlu olurdum dediğim oluyor. Bu cümlem umarım ukalalık olarak algılanmaz.

melda dedi ki...

emili, fatos ve funda fikirlerinize katiliyorum. Funda kesinlikle ukalalik degil, soylediklerin cok dogru malesef..

parıldayan çiçek dedi ki...

Öyle romanlar vardır ki örneğin Leyla Erbil'in iki boy ufak papuç kadını anlatır. Kadına bakış açısını kadın için olumsuz söylenilen deyimlerden söz eder. Ya da 12 Eylül'ü anlatan sıcak küllerim kaldı. bu kitapta da toplumun farklı sınıfından insanları Oya Baydar güzel tarif eder.Grange adını doğru yazdım mı kitaplığıma bakayım iyi bir araştırmacı gazetecidir. Evet tam adı Jean Chrıstophe Grangé Psikolojiyi anlatan taş meclisi ,leyleklerin göç yollarını anlatan kitabı vardır.saymakla bitmez. Yazma eğitimine gittiğimde yazarın iyi araştırmacı olması ,doğru bilgiyi vermesini söylemişti. Mehmet Eroğlu. Romanın güzelliğini anlattığınız için teşekkürler.

melda dedi ki...

parildayan çicek, cok guzel anlatmissin, asil ben tesekkur ederim

Kelimeler | Sahneler dedi ki...

Çok güzel maddelemişsin :)