11. Moreton Korfezi boceği Listeye Avustralya’dan giren bu kabuklu, aslında böcek falan değil. Tadı istakozu andırırmış.
12. Clam chowder İngiliz ve Fransız balıkçılarının icadı olduğu söylenen ve kum midyesi, taze balık, sebze, bacon ile krema ya da sütle hazırlanan bu koyu çorba, Amerikalılar tarafından da benimsenmiş.
13. Barbeku (bildigimiz mangal)
14. Pancake
15. Makarna Çabuk hazırlanışı ve bir çok farklı sosla yenilebilmesi onu herkesin favori yemeği yapıyor.
16. Midye
17. Cheesecake New York bu tatlının merkezi olarak kabul ediliyor.
18. Kuzu eti ‘kuzu eti’ yemek için en iyi iki ülke İspanya ve Yeni Zelanda.
19. Kremalı çay İngilizler’e özgü. Kremanın çok iyi olması şart. Britanya’nin Devonshıre ve Cornwall bölgelerinin kreması bir numara olarak kabul ediliyor. Yanında ev yapımı çilek reçeli ve yine İngilizler’e özgu ‘scone’ adı verilen kurabiyeler tavsiye ediliyor.
20. Timsah eti
21. İstiridye Asırlardır şöhretinden bir şey kaybetmeyen bir afrodizyak. Roma İmparatorluğu'nda istiridyenin kilosu altınla eş tutulurmuş.
22. Kanguru eti ,20. yüzyıla kadar kanguru eti, Avustralya yerlileri Aborjinler’in favori yemeğiydi. Daha ucuz olan koyun ve sığır etinin yaygınlaşmasıyla popülerliğini kaybetti.
23. Çikolata Çıkış yeri Latin Amerika. İspanyol kaşifler sayesinde Avrupa da bu tatla tanıştı.
24. Sandviç ‘Sandvic’e adını veren ’4. Sandwich Kontu’ İngiliz aristokrat John Montagu. Kriket maçları arasında kremalı çayla birlikte yenilmeye başlandı, günümüzde ise farklı damak tatlarına göre pek çok çeşidi var.
25.Greek food olarak yer alan 25′inci kategoriye ‘meze’ dedik çünkü Türk mutfağının da demirbaşlarını içeriyor; patlıcan yemeği, musakka, humus, tarama, zeytinyağlı dolma gibi… Üstelik feta peyniri, salatalık, domates ve soğanla yapılan ‘Greek Salad- Yunan Salatası’na övguler düzülüyor.
26. Burger Bir rivayete göre adını Almanya'nın Hamburg kentinden alıyor.
27. Meksika yemeği Sıcak, baharatlı ve renkli; Meksika gibi!
28. Kalamar
29. ABD'nin 'diner' kahvaltısı akçaağaç şurplu pancakeler, waffle'lar, ev işi kızarmış patatesler, yumurta, bacon ve sosisler.
30. Somon Bu balık çoğalmak için doğduğu akarsuya göç etmesiyle bilinir. Denizden geri dönüş yolculuklarında, akıntıya karşı atlar ve genellikle de böyle yakalanırlar. Omega-3 ya asidi açısından zengindir.
31. Geyik eti Çiftlik hayvanlarına alternatif sağlıklı bir et. Yağ oranı düşük.Yurtdışında marketlerde satılıyor.
32. Guinea pig Güney Amerika kökenli bu sevimli hayvan, İnkalar'ın geleneksel yemeğiydi. Yağda ya da ateşte kızartılarak hazırlanıyor. Bu yumuşak kemirgenin etinin tadı tavşan etine benziyor.
33. Köpekbalığı Çin Mutfağı'nın vazgeçilmezlerinden. Çorbası çok ünlü, yalnız hayli pahalı.
34. Suşi Japonya'da bir sanat olarak kabul ediliyor. Bir suşi ustası on yılda şef mertebesine yükseliyor. Bu pirinç ve çiğ balıktan oluşan lezzetli 'rulo'lar, soya soyu, wasabi adı verilen sert hardalı ve zencefille servis ediliyor.
35. Paella İspanyol yemeği. Bölgelere göre farklı tarifleri olsa da metal bir tavada pirinçle yapılıyor. İçinde et ya da deniz ürünleri, sebze, safran ve zeytinyağı var.
27. Meksika yemeği Sıcak, baharatlı ve renkli; Meksika gibi!
28. Kalamar
29. ABD'nin 'diner' kahvaltısı akçaağaç şurplu pancakeler, waffle'lar, ev işi kızarmış patatesler, yumurta, bacon ve sosisler.
30. Somon Bu balık çoğalmak için doğduğu akarsuya göç etmesiyle bilinir. Denizden geri dönüş yolculuklarında, akıntıya karşı atlar ve genellikle de böyle yakalanırlar. Omega-3 ya asidi açısından zengindir.
31. Geyik eti Çiftlik hayvanlarına alternatif sağlıklı bir et. Yağ oranı düşük.Yurtdışında marketlerde satılıyor.
32. Guinea pig Güney Amerika kökenli bu sevimli hayvan, İnkalar'ın geleneksel yemeğiydi. Yağda ya da ateşte kızartılarak hazırlanıyor. Bu yumuşak kemirgenin etinin tadı tavşan etine benziyor.
33. Köpekbalığı Çin Mutfağı'nın vazgeçilmezlerinden. Çorbası çok ünlü, yalnız hayli pahalı.
34. Suşi Japonya'da bir sanat olarak kabul ediliyor. Bir suşi ustası on yılda şef mertebesine yükseliyor. Bu pirinç ve çiğ balıktan oluşan lezzetli 'rulo'lar, soya soyu, wasabi adı verilen sert hardalı ve zencefille servis ediliyor.
35. Paella İspanyol yemeği. Bölgelere göre farklı tarifleri olsa da metal bir tavada pirinçle yapılıyor. İçinde et ya da deniz ürünleri, sebze, safran ve zeytinyağı var.
36. Barramundi Kuzey Avustralya'nın, kilosu 60'a kadar çıkan ünlü balığı. Bir testere gibi olan solungaçları sayesinde ağları yırtıp kaçabiliyor. Çok zor yakalanıyor.
37. Ren geyiği Ren geyiği asırlar boyunca Norveç, İsveç ve Finlandiya'da ulaşımda kullanıldı, derisinden kıyafet yapıldı, eti sofraların baş köşesinde yerini aldı. Dili ve kalbi lezzetli ama eski dönemlerdeki gibi rağbet görmüyor. Dünyanın başka bölgelerinde ise tütsülenmiş ren geyiği eti bulunabiliyor.
38. Kebap Ülkemizin yegane gururu kebap, BBC'nin listesine 38. sıradan giriyor. Şiş kebap, patlıcanlı kebap, Adana, Urfa, Beyti, döner... Dünyanın pek çok ülkesinde artık bu lezzet tanınıyor.
39. Eskalop Denizlerin altındaki bir hazine gibi, pahalı ve lezzetli. İstiridyeye benziyor. Pişirme süresi çok kısa çünkü o kendine özgü zengin tadını koruması şart. Buharda sarımsak ve limonla pişiyor.
40. Avustralya böreği Kökeni İngiltere ama İngilizler gibi börekleri de bu kıtaya göç edince Avustralyalılar sahiplendi. Orta sınıfın favorisi. Patatesli, etli olarak hazırlanıyor, tart hamurunda pişiriliyor.
41. Mango Mango tropikal ve yarı tropikal ülkelerde yetişiyor.
42. Durian meyvesi Güneydoğu Asya'nın bu ilginç meyvesinin dış kabuğu sert, keskin ve dikenli. İç kısmı çok kötü kokuyor. Tadı ise koyu krema ve çilek karışımına benziyor. Enfes yani...
43. Ahtapot Adı 'sekiz ayaklı' anlamına geliyor. Yemeden önce yere vurularak yumuşatılır. Kızartılır ya da haşlanır.
44. Kaburga Barbeküden fümeye kadar farklı tarzlarda hazırlanabiliyor. Özellikle 'Güney Amerika tarzı' popüler; bal, ketçap, limon,Tabasco sosu, biber, şeker, sarımsak ve hardalla marine ediliyor.
44. Kaburga Barbeküden fümeye kadar farklı tarzlarda hazırlanabiliyor. Özellikle 'Güney Amerika tarzı' popüler; bal, ketçap, limon,Tabasco sosu, biber, şeker, sarımsak ve hardalla marine ediliyor.
45. Rozbif İngilizler 'rozbif'lerine sıkı sıkıya bağlıdır. Fırında ağır ama yüksek ateşte pişirilen et, ince ince dilimlenerek servis edilir. Hafiftir.
46. Tapas İspanyol mezeleri diyebiliriz. Barlarda içkinin yanında servis edilir. Nelerden oluşur? Zeytin, deniz ürünleri, köfte, soslu mantar, sebze ve tortilla...
47. Jerk tavuk ve domuz Jamaika tarzı et pişirme şekline 'jerk' deniyor. (İngilizce'de görgüsüz, aptal anlamına geliyor!) 1200 yıldır kullanılan bu pişirme tarzında, tavuk ya da domuz eti barbeküde pimento adı verilen tatlı, taze kırmızı biberlerle hazırlanıyor. Yanında rom ve Bob Marley şarkıları tavsiye edilir.
48. Haggis Geleneksel bir İskoç yemeği... Koyun yüreği, akciğeri, karaciğeri iyice kıyıldıktan sonra haşlanır ve çeşitli baharatlarla birlikte koyunun midesine doldurulur. İki saat süreyle haşlanır.
49. Havyar Roma İmparatorluğu'ndan bu yana pahalı ve lüks bir lezzet. Hazar Denizi'nde yaşayan mersin balığından elde edilen yumurtaların tuzlanmasıyla hazırlanır. Şampanyayla çok iyi gider.
50. Cornish böreği İngiltere' nin Cornwall yöresine özgü etli, sebzeli börek. Maden işçilerinin açık börek ve turtalardan zehirlenmemesi için keşfedilmiş. Hamurun kıvrılmasıyla iç malzeme dökülmüyor, açıkta kalmıyor. Dolayısıyla hem hijyenik hem de işçileri kötü şanstan kollayan 'mucizevi' bir özelliği olduğuna inanılıyor.
4 yorum:
Güzel ve ilginç bir liste olmuş..:)
Türkiyede biraz tatmamızın güç olacağı lezzetlerde var tabi..bunun için farklı ülke gezilerinde yanımızda bulunması gereken liste...Bu arada siz hepsini tattınız mı?
Kanguru, timsah ya da köpekbalığı eti gibilerini tatmadım tabiki :-) ama bulsam yerim :-)
Bazılarını denemeye değer buldum, gerçekten ;o)) Paylaşımınız için teşekkürler..
ben durian meyvesini merak ettim:)
görüntü çok hoş..:)
dekor olarak bile kullanabilirim mutfağımda:)
sayfanızın çok hoş güzel bir tınısı war..
seve seve izleyiciniz oldum hemen..
bende sizi bekliyorum sayfama..
kucak dolusu sevgilerimle..
:)
Yorum Gönder