Cuma, Mayıs 21, 2010

Venedik'te Ölüm, Thomas Mann

Değişik bir kitaptı. Kitabın ilk 28 sayfasının geri kalan 80 sayfası ile pek bir alakası yoktu. Çünkü ilk bölümde Goethe model alınarak yaratılan karakter Gustav von Aschenbach,  sanat ve sanatçı konusunu ele alıyor. Ama ilerleyen sayfalarda karakterin tatil için gittiği Venedik’te, Tadzio adlı 14 yaşındaki Polonyalı çocuğa tutkuyla bağlanışının, kolera salgınına rağmen orada kalıp, bu insan güzelliğinin mükemmel örneğini seyrederek, mutlu ölmeyi tercih edişinin öyküsünü anlatıyor. Kitabın adından sonunu tahmin edebiliyorsunuz zaten ama kitapta bence vurgu yapılmak istenen de bu değil. Bir trajedi. Hayata ve aşka tutunma ve sonra da kendi rızasıyla ölüme teslim olma trajedisi.
"...kurnaz gönül avcısı, incenin incesi bir fikir: sevenin sevilenden daha tanrısal olduğu, çünkü tanrının sevilende değil, sevende bulunduğu fikrini söyledi..." (syf.69)






Aschenbah, aşık olduğu gençle hiç konuşmaz, onu uzaktan inceleyip hayatı hakkında tahminlerde bulunur. Zaten Taciu hakkında tahminlerden öte bir bilgi yoktur kitapta.
Kitabı Behçet Necatigil çevirmiş.
Kitap İtalyan yönetmen Luchino Visconti tarafından filme çekilmiştir. Eşcinsel Sinema örneği olarak festivallerde gösterilir.



Paul Thomas Mann(1875-1955) 20.yüzyılın en önemli Alman yazarlarından biridir. 1929 yılında Nobel ödülü aldı. Mann, 1936 yılında Alman uyruğundan çıkarıldı. Çekoslovak uyruğuna geçerek 1938'de ABD'ye taşındı. Burada 1939'da Lotte in Weimarı yazdı. Mann bu Goethe romanında bu büyük idealinin portresini anlaşılmamış, yalnızlığa itilmiş bir insan olarak çizdi.1944'te Amerika uyruğuna geçen Mann, II. Dünya Savaşı'nda Alman dinleyicileri için faşizm karşıtı radyo programları hazırladı.
Büyülü Dağ, Doktor Faustus, Buddenbrook ailesi, Küçük Bay Friedmann en önemli eserleridir.


Venedik'te Ölüm, Thomas Mann, Çev.Beçet Necatigil, Can Yayınları, 2007.

1 yorum:

Zeynep'in Evi dedi ki...

ilgimi çekti, farklı bir konusu varmış..