Cumartesi, Mayıs 15, 2010

Ekmek

Fırından yeni çıkmış ekmeğin kokusu kimin hoşuna gitmez ki?
"'Ne kadar düşünürseniz düşünün, ekmek ve tuzdan daha iyi bir buluş yapamazsınız." (Rus Atasözü)
Ekmek 8000 yıllık bir yiyecektir. Ekmeğin yapılışı Mısır'da çok eski tarihlerden beri bilinmektedir. İlk zamanlarda ekmek yapmak için, iyice kızdırılmış yassı taşlar kullanılıyordu. Sonraları ocakların üstlerine konan ızgaralar, daha sonra da tuğladan veya topraktan, küçük fırınlar icat edildi. 3.yüzyılda Atina'da her biri farklı yöntemlerle yapılan 72 çeşit ekmek üretilmekteydi. Yunanlılar, bilinen ilk ekmek dükkanlarını açtılar ve böylece günümüzdeki fırın ve pastanelerin temeli 3000 yıl önce atılmış oldu.

Ekmek ağız tadının temelidir. Bir kıtadan diğerine şekli değişse de tüm dünyada her gün ekmek yenmektedir.
Çoğunlukla buğday unu kullanılmakla beraber mısır, çavdar gibi tahıl unlarından da ekmek yapılmaktadır. Ekmek, genellikle bir başka besinle birlikte tüketilir. Yanında katık olmaksızın tüketildiğinde yavan ekmek ifadesi kullanılır.
-Ekmeğini taştan çıkarmak, -Ekmek parası, -Ekmeği ile oynamak, -Ekmek aslanın ağzında, -Ekmek elden su gölden, -Ne kadar ekmek o kadar köfte, -Ekmek kavgası, -Ekmek teknesi, -Ekmeğine yağ sürmek (bazı deyim ve atasözleri)

“Ekmek” sözünün eski Türkçede ve Osmanlıcada“etmek”şeklinde söylendiği bilinir.

Tuz, kimyon, çörek otu, rezene otu, safran, susam, hardal, karpuz çekirdeği ekmeğe eklenen maddeler arasındadır.
Bazlama
Yufka, lavaş, bazlama, pide, mısır ekmeği, kömbe, kete, sac ekmeği, taş fırın ekmeği, tava ekmeği ve  haşhaşlı ekmek gibi pek çok çeşit ekmeğimiz vardır. 
Trabzon ekmeği
Dünyadan birkaç örnek; focaccia ekmeği



Ciabatta İtalyan ekmeği


pretzels Alman ekmeği
Jean Paul Gaultier'in ekmekli sergisi

Ekmeküstü ne iyi gider?
-peynir, fındık ezmesi, reçel, bal-kaymak, kekikli tereyağı, muhammara, humus...
Ekmek neyle iyi gider?
-çorba, kuru fasulye, karnıyarık, şakşuka...
Ekmekarası ne iyi gider?
-sucuk, peynir-domates, yeşil soğan veya roka, kaşar-salam iklisi...


 

5 yorum:

Ömero dedi ki...

Tandır ekmeğinin yeri başkadır. Kadının eli değdiği için, kadının eli yandığı için, köylerde yapıldığı için, elimizden bu kadarı geliyor tadını barındırdığı için,,, her şeyi güzeldir tandırın,,,,

melda dedi ki...

ve belki de her istediğimizde bulup da yiyemediğimiz için

Kahve Keyfi... dedi ki...

Ekmek üzerine ne güzel bir yazı bu...Fotograflar da harika.Hele o ilk fotograf:) canım o kadar çok istedi ki.Yarın sabah ilk işim :))Teşekkürler

melda dedi ki...

afiyet olsun o zaman :) Ben teşekkür ederim

Ekmek Sanatı dedi ki...

Çok nadir sayıda site veya blog beni bal görmüş sineğe döndürür. Bir rastladım mı bırakamam.

Sizin bloğunuz da bunlardan biri. Kendine özgün ve dolu dolu. Zevkle hazırlanmış.

Ekmek konusundaki başlık da aynı nezaket ve özenle hazırlanmış, keyifle okunuyor.

Tebrik ediyorum.

Ekmek konusunda merak edilenler için sitemize ve forumumuza da beklerim.