Salı, Mayıs 11, 2010

Baylan'ın Kup Griyesi

Dondurma, karamel, badem, vanilya, fıstık ve krem şanti ile yapılan ve üstüne bal ve karamel sosu dökülerek bir kedi dili bisküviyle servis edilen Baylan'ın ünlü tatlısı "Kup Griye".
Fikirlerine çok güvendiğim Vedat Milor bir yazısında kup griyeyi biraz fazla şekerli bulduğunu yazmıştı. Ben de biraz pahallı olduğunu söylemeliyim :-)
Baylan ilk olarak 1923'de Beyoğlu'nda sonra 1925'de Karaköy'de açılır(bu şubeler yıllar sonra kapanır). Adını, Fransızca I'Orient (Şark) sözcüğünün okunuşu olan "Loryan" dan alır. Yabancı adların Türkçeleştirilmesini öngören yasa uyarınca 1934 yılında Loryan adı Baylan olarak değiştirilir. Baylan adı, Çağatay Türkçe'sinde "Kusursuzluk, mükemmellik" anlamına gelmekteymiş.
Kadıköy şubesi 1961'de açılmıştır.
*Likörlü, pralinli, limonlu ve krokanlı çikolatalar ilk kez Baylan'da İstanbullularla buluştu.
*Baylan kitaplara konu ve filmlere de mekan olmuştur. Ansiklopedilere de girmiştir.
*Mevsim yaz ise arka bahçede oturmanızı tavsiye ederim.
*Makaronları, likörlü çikolataları ve espressosu da çook güzel. *Bir ay önce Bebek'de bir şubesi açıldı. (bu pek iyi bir fikir mi bilmem)

3 yorum:

Unknown dedi ki...

Aramiza hos geldiniz sefa getiediniz sevgiler.

melda dedi ki...

teşekkür ederim.

Nilgün Komar dedi ki...

bende size katılıyorum! tatlı değil bence böyle bir lezzet arayanlar ve sevenler için tam kıvamnda ama dediğiniz gibi biraz pahalı!