Pazar, Mart 10, 2024

Roma, Vatikan Turu

 Aziz Petrus'un şehit edilip gömüldüğü yerde kurulan Vatikan, Petrus'un ardılı olan  Papa'nın ikametgahıdır. Nüfusu 900 kişi civarıdır. İsviçre'li muhafızlar tarafından korunmaktadır. Muhafızlar Michelangelo'nun tasarladığı kıyafet modelini 500 yıldır giymektedir. Mussolini kendisi ateist olmasına rağmen Vatikan'ın statüsünü belirleyip şimdiki haline getirmiştir. (1929)

Vatikan turizmden çok para kazanır ama aynı zamanda Shell ve General Electric'in ortaklarındandır. 

Vatikan'da Saint Petro Bazilikasına giriş ücretsizdir. Ama Vatikan müzeleri için önceden bilet almanızı tavsiye ederim. Otelden yürüyerek Tiber Nehrinin yanına geldik ve güzelim Sant Angelo kalesinin önünde yürüyüp köprüden karşıya geçtik. Sant Angelo Hadrian tarafından yaptırılmış. Cem Sultan'ın 4.5 yıl kaldığı yerdir aynı zamanda. 

Az sonra Vatikan topraklarında olacağız. 

Meydan'ın yukardan çekilen fotoğraflarında anahtar şeklinde olduğunu görmüşsünüzdür. Aziz Petrus'un simgesi anahtardır. Çünkü Aziz Petrus İsa'nın yol arkadaşıdır ve ondan cennetin anahtarını almıştır. Elinde anahtar olan bir aziz heykeli ya da resmi gördüğünüzde büyük ihtimalle Aziz Petrus'tur. 

Meydan Bernini tarafından tasarlanmış bazilikanın kubbesi ise Michelangelo eseridir. Meydandan şöyle baktığınızda 284 dor sütun ve bu sütunların üzerinde azizlerin heykellerini görürsünüz. Meydanın ortalarında bir yerde üzerinde centro del colonnato yazan yuvarlak taşı bulup tam o noktadan sütünlara bakın. Muhteşem değil mi? Normalde 3 sıra arka arkaya olan bu sütunlar bu noktadan baktığınızda sadece öndeki sıra görünüyor. Bernini'nin hesaplaması bu. 



Bu arada bu meydan Mehmet Ali Ağaca'nın Papa'ya suikast girişiminde bulunduğu yerdir. 1981'de Papa elinden ve karnından vurulur. Papa 4 gün sonra Ağca'yı affetse bile 14 yıl hapis yatmaktan kurtulamaz. 

Saint Pietro dünyanın en büyük katolik kilisesi. Yapımı 250 yıl sürmüş ve içi muhteşem. Nereye bakacağımızı şaşırdık ama Pieta'dan başlayalım dedik. Mermere böyle bir şekil nasıl verilir şaşırmak istiyorsanız burada hayranlıkla bakakalabilirsiniz. Michelangelo bu heykeli henüz 25 yaşındayken 1499'da tamamlamış. Meryem genç betimlenmiş. Çarmıhtan yeni indirilmiş İsa kucağında. Michelangelo'nun imzaladığı tek eseridir. (Meryem'in gögsündeki kuşakta imzası)


Papalık altarındaki Bernini anıtını ve önündeki yine Bernini eseri baldakeni inceleyebilirsiniz. 20 metre yüksekliğindeki bu bronz baldaken (taht veya altarın bulunduğu sütunlu bölüm) 17.yy da tasarlanmış. Roma'yı gezerken Bernini, Michelangelo'yu sık sık anacaksınız.

Papa VII.Aleksander anıtını da mutlaka görün. Az bulunan pembe mermerden Bernini (1678'de)yapmış.

Örtü gibi oyulmuş bu mermerin altı dünya imiş, alttaki iskelet lucifer yani azrail. Elinde de bir kum saati. Zaman yaklaşıyor diyor. 

Yerde Ayasofya'nın adını görürseniz şaşırmayın. Dünyadaki pek çok büyük kilise büyüklüğüne göre sıralanmış. Amaç bu bazilikanın ne kadar büyük olduğunu göstermek. 

İçeriyi detaylıca gezdikten sonra buradan çıkıp Sistine Şapeline yani Vatikan müzelerine doğru 15 dakika kadar yürüyeceğiz.

SİSTİNE ŞAPELİ (1477- 1483)

Şapel ölçülerini eski Ahitteki Hz. Süleyman tapınağından almaktadır. Bu şapeli görmek istemekteki amacımız Michelangelo'nun muhteşem tavan freskleridir. Kendini askı ile tavana asıp çalışmaya başlamış. Yıl 1508. Sonra Roma işgal edilince Floransa'ya gitmiş. 1535'de dönüp yarım bıraktığı işi tamamlamış. Önceden fresklerin her bir detayını öğrenerek gitmenizi tavsiye ederim. (içeride fotoğraf yasak) Bu şapelin diğer bir önemli özelliği Papa öldüğünde yeni papa seçilene kadar tüm kardinallerin burada kilitli kalmasıdır. Her oylamadan sonra seçim kağıtları yakılır. Halk meydanda merakla bekler eğer şapelin bacasından siyah duman çıkarsa daha papa seçilemedi ama beyaz duman çıkarsa seçildi demektir.

Raphael Odaları: Raphael'in duvarlarını dekore ettiği, boyadığı 4 muhteşem odadır. Hepsinin konusu başka. Mesela 2.oda Heliodorus odası freskinde bir hırsız Kudüs tapınağı hazinesini çalıp kaçmaya çalışırken bir atlı tarafından yakalanmıştır. 4.Oda Borgo'da yangın freskidir.

3.Oda muhteşem Atina Okulu freskinin de olduğu odadır. Tavsiyem bu freskteki detayları çalışıp da giderseniz daha iyi anlamış olursunuz.

Müze kısmını gezdikten sonra müze cafeden kahve ve atıştırmalık alıp bahçede oturduk. Hem dinlenmek hem muhteşem bahçeyi görmek için güzel bir mola..

Vatikan müzesinin çıkışı 1932'de yapılan bu sarmal merdivenlerden...


Hiç yorum yok: