Salı, Mart 17, 2015

İkinci Cins, Kadın, Simon de Bolivar

İkinci Cins kitabı aslında üç kitaptan oluşuyor. Evlilik Çağı ikinci kitap. Günümüzden yaklaşık 65 yıl önce yazılmış bu kitabın anlattıklarının ülkemizde hala geçerliliğini koruması acı verse de kitabı okumak güzeldi.

Pek yakından bildiğimiz şeyler analiz edilmiş, örneklendirilmiş ve en güzeli de farklı pek çok roman-anı ve tiyatro eserinden alıntılar yapılmış.
Bu kitabın konusu "evlilik ve evli kadınlar". Eş seçiminden, evliliğin kadına yüklediklerine, cinsellikten, ev işlerine evliliğe dair her şey var. Günümüz Türk toplumuna bile ağır gelecek tespitleri var yazarın. Hatta yer yer hicivleri var. Pek çok basmakalıp düşünce ya da alışkanlıkları yerinden sarsmıştır. Bence de çok iyi yapmış. Ülkemde bunu herkes okumalı.
Bu kitap ilk kez Fransa'da yayınlanır ve sonra pek çok dile çevrilir. Büyük ilgi görür. Hakkında pek çok tartışma çıkar.
Matematik eğitimi görmüş modern filozoftur. Gazetede editörlük de yapmıştır. Freudcu özellikleri de olan feminist bir varoluşçu olduğu söylenir.Jean-Paul Sarte ile ilişkisi yıllarca sürmüştür. Hatta aynı mezarda yatmaktadırlar.

2 yorum:

parıldayan çiçek dedi ki...

Selam, yetmişli yılların sonunda aldığım kitaptı. Görünce heyecanlandım.Feminizmi bu kitap sayesinde öğrendim.( Ancak günlük hayatta uygulamak zor).Geleneksel toplumda geleneksel değerlerle yetişmek ve tüm alışkanlıklardan vazgeçmek gerek. İnsan sorgulamaya başladı mı yaşama farklı bakmaya başlıyor.Bende ki kitap sayfaları sararamış durumda. Bu kitapla beraber Jean Paul Sartre ve onunlada varoluşçuluğu o yıllar ele almıştım. Bir ara tezimi bile varoluşçuluk üzerine yapmayı düşünmüştüm. Çalışmak istediğim tez hocam farklı olunca tez konusunu değiştirmiştim. Teşekkürler beni eski yıllara götürdünüz.

melda dedi ki...

Gunluk hayatta uygulamak zor, geleneksel toplumlarda ozellikle. Ama az biraz degisim sart bence. Yavas yavas. Duygu ve dusuncelerinizi paylastiginiz icin sagolun. Sevgiler.