Salı, Temmuz 13, 2010

Baba ve Piç, Elif Şafak


Kitap 3-4 yıl önce haftalarca çok satanlar listesinde kaldı. İşte bu nedenle hemen alıp okuma isteği uyanmadı bende. 1 hafta önce kardeşimden aldım ve 3 günde bazı işlerimi erteleyip okudum. Roman diğer Elif Şafak kitapları gibi akıcı, bırakmak istemiyorsunuz. Arada aniden parantez gibi açılıveren ek konular bir anda sizi konudan koparıp bir sayfa sonra hoop geri getirse de hoş.

Kitaptaki bölümlerin adı, kavrulmuş fındık, gülsuyu, kuru kayısı gibi aşurelik malzemelerden oluşuyor. Zaten "kuru üzüm" bölümünde aşure yapılıyor, tarifi de var.
Kurgu güzel. Roman boyunca yaptığım tüm tahminler boşa çıktı ve sonunda epeyce şaşırdım.

Romanda Kazan ve Çakmakçıyan ailelerinin tesadüfi ilişkileri çerçevesinde Türk-Ermeni ilişkilerine daha doğrusu sorunlarına dair bir bakış açısı getirilmeye çalışılmış. Hatta bence bir fikri olmayanlar fikir edinebilsinler veya sadece merak etsinler diye dürtülmek istenmiş.Yer yer karmaşıklaşan durumlar, Türk-Ermeni kültürünün özellikle de yemeklerinin benzerliği çerçevesinde yumuşatılmış .Aslında kitapta her iki halkın da birbirlerine karşı tutumu son derece açık verilmiş. Okurken bazı insanları kızdırmış olduğu aklıma sık sık geldi. Hatta dava açılmıştı hatırlarsanız. Ama nihayetinde bu bir roman. Romanlarda yazılan her şey her zaman hoşumuza gidiyor mu zaten? Ya da onaylamak zorunda mıyız?
Elif Şafak Baba Ve Piç için şöyle diyor: "İstanbullu bir ailenin öyküsü. Aileyi Osmanlı son dönem yazarları gibi kullandım. Ailenin geçirdiği dönüşümleri okurken ülkenin geçirdiği dönüşümlere dair de ipuçları toplayacağız ve 4 kuşak kadının hikâyesi, bir Ermeni kadının hikâyesiyle kesişecek.
Kitabın orjinal ismi "The Bastard Of İstanbul" çünkü roman İngilizce yazıldı ve Türkçeye sonradan çevrildi.

Elif Şafak bu çeviride Aslı Biçen'e yardım etmiş.
Baba ve Piç, Elif Şafak, metis yayınları,2006.

4 yorum:

Imge dedi ki...

Elif Şafak'ın en sevdiğim romanlarından biri olmuştu Baba ve Piç. Teşekkürler hatırlattığın için..

melda dedi ki...

Rica ederim, sevgiler.

MaNiK DePReSiF dedi ki...

bu hatun kişi bana her defasında intihar ettik,edecek gibi bir izlenim vermekte nedense.!!ancakk kelime oyunlarına hayranım,oda ayrı:)paylaşım için teşekkürler.eyvallah

GüzelGül dedi ki...

bende suan bu kitabi okuyorum

Mein Blog/Blogum