Cumartesi, Şubat 17, 2024

Mutfak Zevkinin Son Günleri, Refik Halit Karay

Yemeğe, yemek kültürüne düşkün olanlar mutlaka okumalı. 
Refik Halit Karay'ın 1933-1965 yılları arasında çeşitli dergi ve gazetelerde yazdığı Memleket Yazıları serisinin yemek ve sofra kültürü ile ilgili olanları bu kitapta toplanmış. Refik Halit tam bir şikemperver yani yemekten zevk alan kişi. O nasıl bir pilav tarifi öyle... Olsa da yesek dedirtiyor. Yer yer iğneleyici veya esprili anlatımı çok güzel.
Refik Halit hem saray mutfağını, hem İstanbul kent mutfağını  hem Anadolu hem de Avrupa mutfağını deneyimlemiş ve karşılaştırma yapabilen bir yazar. Karaköy poğaçasını, pilavı, salep reçelini veya diğer reçelleri, şeftaliyi öyle bir anlatıyor ki rejim yapıyorsanız okumayın bence :-) 
Kitapta bazı tarifler de var uygulamaya başladım bile... Refik Halit ile ortak bir yanımız var; Onun çok güzel bir kaşık koleksiyonu varmış, Şimdi bu koleksiyon kızında. Ben de başladım kaşıkları araştırmaya ve toplamaya...
Tavsiye ederim hem okumayı hem de kitaptaki tarifleri yapmanızı...

 

1 yorum:

Gül Akça dedi ki...

Bu kitabı hiç bilmiyordum çok ilgimi çekti bakacağım.