Cuma, Haziran 06, 2014

Bulgurlu birkaç tarif

Bulguru çok severim. Son zamanlarda gazete ve dergilerde bulgurun faydaları sayılıp dökülüyor. Ben de uyguladığım birkaç tarifi paylaşayım dedim.
Bizim evde pirinç pilavı nadiren pişer. Pirinç genelde ıspanak,pırasa vs.ye bir avuç eklenmek için kavanozda durur. Ama bulgur başka. İki günde bir bulgur pilavı yesem bıkmam. Değişik versiyonlarını yaptığım için her biri farklı bir yemek gibi gelir.
İşte bunlardan biri;
Taze Fasulyeli Bulgur Pilavı:















-1 su bardağı bulgur,
-bir kaşık tereyağı, biraz zeytinyağı
-10-12 adet yeşil fasulye
- 2 su bardağı kaynamış su veya et suyu
-1 orta boy soğan, 2 diş sarmısak
-tuz, karabiber, kimyon















tereyağı ve zeytinyağını tencereye koyun ve ince ince kıydığınız fasulyeleri ekleyip kavurun. Fasulyelerin yumuşaması önemli.Çeyrek çay bardağı su ekleyip yumuşayıncaya kadar pişirebilirsiniz. Soğanlarla birlikte koyarsak soğan daha önce pembeleşiyor.
Fasulyelerin biraz yumuşadığını görünce soğan ve sarmısakları ince ince kesip ekleyin. Beraber kavurun. Sonra bulgur,tuz,karabiber,kimyon ve sıcak suyu ekleyin. (Ben çoğu zamman bir kaşık salça da ekliyorum.Bu kez salçasız yaptım).Kısık ateşte pişirin.İsterseniz bir kaşık tereyağını da piştikten sonra ekleyip karıştırabilirsiniz.5 dk.dinlendirip servis yapabilirsiniz.

-Yeşil Mercimekli Bulgur Pilavı






















-Bir su bardağı pilavlık bulgur
-Bir çay bardağı az pişmiş yeşil mercimek
-1 orta boy soğan, 2 diş sarmısak
-2 su bardağı et suyu veya kaynamış su
-tuz, karabiber, kimyon
-1 kaşık salça
soğan ve sarmısağı ince kıyıp tereyağı-zeytinyağı karışımında kavurun. Salçayı ve bulguru ekleyip çevirin. Bir çay bardağı önceden haşladığınız ve suyunu süzdüğünüz yeşil mercimeği ekleyin. Su,tuz ve baharatları ekleyip kapağı kapalı şekilde kısık ateşte pişirin.

-Mantarlı Bulgur Pilavı; Yukarıdaki tarifin aynı. sadece mercimek yerine mantar koyuyorsunuz. Ve ince kıyılmış mantarı soğan ve sarmısakla beraber kavuruyorsunuz. O kadar.
-Sade Bulgur Pilavı:  1su bardağı bulguru 2 su bardağı sıcak su, tuz ve karabiberle pişirin. Altını kapatınca 5 dk.dinlendikten sonra bol bol tereyağı ve 2 kaşık kaymak(isteğe göre) ile karıştırın. Bence bu da nefis oluyor.
-Meyhane Pilavı: Bizim ailecek bayıldığımız ve annemin de çok güzel yaptığı bu pilavın farklı tarifleri var. Biz sadece bulgur pilavı deriz. Meyhane Pilavı demeyiz. Bulgur pilavı denilince bizim için akla bu gelir. Diğerleri sade pilav, mercimekli pilav vs.diye geçer.
İnce kıyılmış soğan, sarmısak, yeşil ve kırmızı biber,incecik kıyılmış küçük bir patates..beraber kavrulur.Hattaa kurutulmuş domates de çok yakışır. Kurutulmuş patlıcanlı yapılanını da biliyorum.. Bol domates ve biber salçası konulur.Nane, kimyon,acı seviyorsanız pul biber eklenir. Biraz sulu bırakılır.
Bizim bir de bulgur çorbamız vardır. Erişteli, yeşil mercimekli ve bol kimyonluu. Durun onu da basitçe tarif edeyim. Kaynayan orta boy bir tencere suya bir çay bardağı bulgur, bir çay bardağı yeşil mercimek koyup tuz ve karabiberle pişirin. Pişmeye yakın bir çay bardağı kesilmiş hamur veya kuru erişte koyun. Beraber 5 dk pişsinler. Siz ayrı bir tavada ince kıyılmış bir soğanı,salça, kekik ve tereyağı ile kavurun. Çorbaya ekleyin. Et suyu da çok yakışır...
Afiyet olsun..
 

Hiç yorum yok: