Çarşamba, Haziran 18, 2014

Açık Deniz Kenarında, August Strindberg

Arada bir kendi seçimlerimin dışında yüzyılın en iyi romanları listelerinden de seçim yapar okurum. Açık Deniz Kenarında romanı da öyle. En iyi 30 roman arasında gösterenler var.Kafka'nın günlüklerinde "Durumum daha iyi, Strindberg’i okudum çünkü; Strindberg’i okumak değil, sinesinde dinlenmek için okuyorum. Bir çocuğu tutar gibi Strindberg sol kolunda tutuyor beni. Bir heykel gibi kolunun üzerinde oturuyorum."şeklinde bahsettiği bu roman gerçekten de ruhunu dinlendirmek isteyenlerin yaşayarak okumaları gereken bir kitap. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Karmaşık düşüncelerle dolu olanları sakin bir ada ve deniz havası temizliyor.
Açık Deniz Kenarında, aynı Strindberg gibi, küçük bir adaya gelen balıkçılık uzmanı Axel Borg'un adada geçirdiği, bir yıldan az süren zaman dilimini anlatıyor. Beğenmediği ve hor gördüğü ada halkından başka kimse yok etrafta. 
İsveçli Strindberg'de aynı romadaki Borg gibi zihni hayli karışık düşüncelerle dolu, hayatı çıkmazda iken bir adaya gider ve bu romanı yazar.
-  -  - 
"Axel karakterinin açık deniz kenarında geçirdiği günlerde aradığının küçük topluma kendini kabul ettirmek olmadığı romanın ilk sayfalarında anlaşılır. İlerleyen sayfalarda ise Maria’ya davranışlarının dengesizliğinden aradığının aşk olmadığı da netleşir. Geriye Axel’in doğa ile ilişkisi kalır. Romanın en etkileyici satırlarının Strindberg’in eşsiz güzellikteki doğa betimlemelerinin olduğu söylenebilir. Kumsalı anlattığı satırlar yazarın üstün yeteneğini de gösterir : “kumsalda bir çam ağacının yalnız doruğu duruyordu: kabukları sıyrılmış, kumlarla oğulmuş, sularla yıkanmış, rüzgârlarla cilalanmış, güneşlerle sararmış bir halde: bir mamut iskeletinin göğüs boşluğunu andırıyordu.”
Strindberg’in yazarlığın yanı sıra usta bir ressam ve fotoğrafçı olması, betimlemelerin görsel bir şölen şeklinde anlatılmasına yarıyor belki de. Adanın doğasını anlattığı satırlarda yazar, yüzlerce otun, çalılıkların, ağaçların, çeşitli kuşların adlarını, görünüşlerini şiir dolu anlatıyor. Romanın pozitivist ve yer yer didaktik felsefesinden sıkılacak okur, doğa anlatımlarının olduğu bölümlerde hayranlık duyacaktır. "Asuman Kafaoğlu Büke, Radikal
-  -  -
denizin verdiği huzuru ve dinginliği seviyorsanız  Behçet Necatigil'in muhteşem çevirisiyle okuyun bence..

Hiç yorum yok: