Cuma, Ocak 24, 2014

Aşk ve Gurur, Jane Austen

Sevgili Zeynepciğimin bana hediyesiydi bu kitap. Son gelişinde getirmişti sağolsun. Kendisi de hiç okumamış Austen romanı. Benim bir süredir aklımdaydı ama hangi kitabını alacağımı bilemiyordum. İngiliz kadın yazar 1700'lerin sonlarında doğmuş. Yazdıkları ilginç olabilir diye düşünmüştüm.  Ancak biraz hayal kırıklığına uğradım. Kötü değil ama bana hitap etmedi desem daha doğru.

Roman 5 kız kardeş (bu bana çok uyuyor:-) ve onları zengin bir koca ile evlendirmeyi kendine ilke edinmiş Bayan Bennet yani annelerinin diyalogları ve bu çevrede gelişen olaylarla başlıyor. Hikaye daha çok evin en büyük ve diğerlerine göre daha akıllı ve güzel ilk iki kızı Jane ve Elizabeth'e dayalı. Başrolde Elizabeth ve onun başta son derece kibirli ve soğuk bulduğu Bay Darcy var.
Anlatımı son derece sade ve hatta yer yer okuyucuyu sıkabilecek tekrarlarla dolu. Örneğin sizin zaten öğrendiğiniz durumu,romandaki karakter bir başkasına anlatırken bir-iki kez daha okuyabiliyorsunuz. Bir de sanırım o zamanlardaki soylu aile,sıradan aile, evlilik ve koca bulma, mirasın kız çocuğa kalmaması gibi kural ve alışkanlıklarda romana ve yazara sireyet etmiş. Bu değer yargılarını günümüzle karşılaştırmadan okumak gerek.

Kuzenim Fatoş bana bir filmden bahsetmişti; Jane Austen Kitap Kulübü.. Kitabın ortalarındayken bir gece bu filmi izledim..Film eğlenceliydi. Jane Austen'in altı romanını 6 kişi bölüşüyor. Hepsi okuyor ama roman kiminse o daha fazla detaya giriyor. Beş kadın ve bir etkek üye var. Her karakterin sıkıntıları var. Hem bunlar hem de Austen romanlarının karakterleri iç içe geçiyor. Güzeldi..

4 yorum:

bircanın renkli dünyası dedi ki...

samı cok buyuk kıtap *-*

Ucan Karavan dedi ki...

bayılırıımm Jane Austen'aa... Kadın gibi kadın işte. Bazen dışardaki sert hayattan bıktığında kitabına gömülüp sevimli bi aşk hikayesi, güçlü bir kadın görebilirsin. Film de çok güzeldi. Hele ki Grigg'in halleri :)) İkisi de güzel seçim, keyifli okumalar, izlemeler :)

Havva dedi ki...

Benim de çok severek okuduğum bir kitaptı. Filmi de senin önerinle izleyeceğim ...

Havva dedi ki...

Jane Austen çok sevdiğim bir yazardır. severek okurum kitaplarını. Filmi de merak ettim listeme yazdım.. Teşekkürler :)