Pazar, Şubat 05, 2017

Yeldeğirmenini Keşfe Çıktık

İstanbul'da ay geçmiyor ki popüler bir semt çıkmasın. Açılan mekanlar sayesinde Cihangir, Galata, Karaköy ve Moda'nın dönüşümüne şahit olduk. Şimdi sıra Yeldeğirmeni'nde .

Kadıköy'ün kuruluşu MÖ 675 ve yapılan surlar da Yeldeğirmeni'nden geçiyor. 15.yy da bahçeli köşkler varmış.1789 yılları arasında, padişah I.Abdülhamit tarafından buraya 4 yeldeğirmeni yaptırılmıştır. Semtin ismi, un ihtiyacını karşılamak amacıyla kurulan bu yeldeğirmenlerinden gelir. Bir başka tez; burası IV.Murat zamanında İbrahim Ağa'ya sarayın unlarını öğütmek için çiftlik olarak verilir ve burada yel değirmenleri kurulur.. bu yüzden semt hem ''ibrahimağa'' hem de ''yeldeğirmeni'' olarak anılır..

Yeldeğirmeni'nde 1800 yılların ikinci yarısında yerleşim hızlanmış, özellikle Yahudilerin semte yerleşmesiyle birlikte apartmanlaşma başlamıştır. Yeldeğirmeni'ne İstanbul'un ilk apartman semti de denilebilir.
Şimdi ulaşımı çok olay olduğu için Kadıköy'de otobüs ya da vapurdan inip beş dakikada buraya gelebilirsiniz. O nedenle daha da gelişeceğini düşünüyorum.
Eskiden Acıbadem'de otururken Kadıköy'e yürüyerek ineceksem bu sokaklar pek tekin olmadığı için ana caddeden inerdim. Ama şimdi sokaklar çok nezih ve rahat. Düzenleme güzel.
Sokaklardaki duvar resimleri güzel.

Küff Cafe'ye gelmeyi istiyordum. Ortamı beğendim, kahvesi güzel.

Bir dahakine Garda'yı deneyeceğiz.
Eski taş evleri, duvar resimleri görülmeye değer.

Geçmişte Yeldeğirmeni nasılmış? 
geziko_Yeldeğirmeni

Hiç yorum yok: