Pazartesi, Eylül 28, 2015

Restorasyon Çılgınlığı

Restorasyon herkesin yapabileceği bir iş değildir. Bu iş yetenek ve sabır gerektirir. Ama yalnız yapılabilecek bir iş de değildir. Bir ekip işidir. Restorasyonu yapılacak şeyin türüne göre farklı meslekler birlikte çalışır; mimari eser, bir tablo, bir halı veya bir heykel vs için mimar, inşaat mühendisi, makine mühendisi, ressam, geomatik mühendisi, arkeolog, sanat tarihçisi, şehir bölge plancısı, elektrik mühendisi, iç mimar,  kimya mühendisi, jeofizik mühendisi, konservatör, restoratör beraber çalışırlar.
Bunu bilmeyen ve laf olsun diye restore ettirenlerin ise yaptıkları ortada. Komik duruma düşmelerinden daha vahimi eseri mahvetmiş olmalarıdır.
İşte bir kaç örnek; Bunu gazetelerden görmüşsünüzdür. Şile kalesi. Sünger Bop benzetmesi yapılmıştı.

 Bizans döneminden kalan Tekfur Sarayı'nda eminim pimapen pencereler de vardı.
 Hatay Arkeoloji Müze'sinde yapılan mozaik restorasyonu. Soldaki orjinali.
Aspendos'un gri renkli taşları yerine mutfaklarda kullanılan beyaz mermer tercih edilmiş. Turistler epeyce gülmüşlerdir. (Bakanlığın yaptığı açıklamaya göre restorasyon ekibi günlerce civardan taş örnekleri aramış, Aspendos'taki taşları incelemiş ve ona en yakın olanları kullanmışlar. Yüzyıllar içinde eskiyen ve kararan taşlar bu hale gelmişler. Dolayısıyla yeni eklenen merdivenlerin böyle beyaz olması doğalmış)

Ayasofyada kuşların su içmesi için içleri oyulmuş taşlar vardır. Alttaki ise Beyazıt Camiindeki hali. Su sıçratıyor diye içleri betonla doldurulmuş.


Sivas'taki Selçuklu Türbesi 2011'de bir restorasyon geçirir. Sandukadaki çiniler yer yer dökülmüştür. Çok bozulmuş olduğu için renkli kalemlerle tamamlanmış desenleri. 70-80 yıl dayanan kalemlermiş bunlar ama deseni çizen pek bu işten anlamıyor olsa gerek.. En azından bir şablon veya kalıp kullansaymış.



1 yorum:

ozgrkdn dedi ki...

Ah bir de Knidos,,,, tiyatro basamakları gıcır gıcır ((