Pazartesi, Eylül 28, 2015

Arkeoloji Müzesi-2

Arkeoloji Müzesi ile ilgili ilk yazım şu adreste:http://birfincankeyif.blogspot.com.tr/2010/02/istanbul-arkeoloji-muzesi.html

Her yıl bir defa gitmeden rahat edemediğim bir yerdir burası. Bahçesi ve bazı eserleri büyüler beni. Kızımla birlikte 10 ay önce gittiğimizde hem önünde çok sıra vardı hem de çocuk müzesi kısmı restorasyondaydı. O nedenle girmedik. Bu sene ise restorasyon kısmen devam ediyor ve çocuk müzesi (çalışanların verdiği bilgiye göre) kaldırılmış.
124 yıllık bu müzenin bahçesinde durmak bile çok güzel bence. Onun için gelir gelmez tarihin ve ağaçların gölgesinde o havayı biraz yaşamak için bahçede soluklandık.
Ana binada restorasyonun olduğu yerler kapalı zaten ama yine de Anadolu'nun değişik yerlerinden, Suriye ve Mısır'dan getirilen eserleri görüp bilgi alabilirsiniz. İskender Lahiti ya da Ağlayan Kızlar yoktu. Kapalı bölümlerdeydi sanırım.

Aşağıdaki Medusa başlı madalyon 112 yıldır aynı yerde duruyor. Mermerden yapılmıştır. Medusa'nın saçlarını oluşturan yılanların başları alın kısmında kuyrukları ise çene altında birleştirilmiştir.

duvar kabartmaları.

üzeri yazılı tuğlalar ve zemin taşları


Tarihteki ilk yazılı antlaşma olan Kadeş Antlaşması. (Mısır ve Hitit arasında.MÖ.1269)
En eski aşk şiiri. Çivi yazısıyla Sümerce, MÖ.2037. Nippur

Kızımın ilgisini çeken eserlere gezimizde ağırlık verdim. Onu sıkmadan gezdirmeye çalıştım. Lahitleri küvete benzetti, heykellerin neyden yapıldığını ve nasıl yapıldığını sordu. Hatta artık müzelerdeki kısa videoları izlemeyi de seviyor. Pera Müzesi'nde kulaklık takıp dakikalarca Grayson Perry'nin desenlerini nasıl yaptığını izlemişti. 


Hiç yorum yok: