Perşembe, Şubat 19, 2015

Lolita, Vladimir Nabokov

Yine liste kitaplarımdan birini okumanın gururu içindeyim. Hem sadece benim listem degil. Le Monde ve sanırım 125 yazardan oluşan bir gurup da yüzyılın romanlarından biri seçmiş Lolitayı..


Okuması çok kolay bir roman değil, önce onu söyleyerek başlamalıyım. Roman kahramanımız Humbert Humbert bir durumu, hissini veya düşüncesini açıklama gayretiyle epey lafı dolandırıyor bazen. Ama ne yalan söyleyeyim bu romanın güzel yanı da bu. Üslubu..Trajik bir konu ancak bu kadar yalın (evet uzun tasvirlere rağmen) akıcı ve yer yer nükteli anlatılabilir.
Konusu da şöyle:
Orta yaşlardaki kahramanımız çocukken aşık olup ölümüyle sarsıldığı kız arkadaşını unutamaz ve kendi büyüse de yaşamındaki bu kayıp nedeniyle hep 10-14 yaş arası kızlara ilgi duyar. Hepsine değil tabi. Supericikleri dediklerine.
Başarısız bir evlilikten sonra Amerika'ya yerleşen Humbert Humbert orada kiracısı olduğu bayanın kızına aşık olur. Okumak isteyenler için fikir vermesin diye bundan sonrasını anlatmayacağım.
Ama kitabı okumadan önce önyargılıydım. Bu kitap ahlak sınırlarını zorlar mı? diye.. Çünkü hikayeyi az çok biliyordum. Ancak romanı okudukça gördüm ki kahramanın kendisi bile nerdeyse kendisinden tiksiniyor ve hasta ruhlu olduğunu biliyor. Aslında zavallı biri.
İnsan bir de şunu merak ediyor; Nabokov acaba gerçekten bu kadar küçük bir kıza aşık olmuş mudur?
Nabokov kitabı yazarken beğenmeyip yakacak olmuş ve karısı kitabı kurtarıp basılmasını sağlamıştır.
1955'te Paris' de ilk basımı yapılan roman Stanley Kubrick tarafından filme de uyarlanmıştır.

Hiç yorum yok: