Pazar, Şubat 19, 2012

Mutfak tüyoları


Benim mutfağımda işlerimi kolaylaştıran birkaç detayı sizinle paylaşmak istiyorum. Faydası olursa sevinirim...
1-Kuru fasulye, nohut veya yaptığınız herhangi bir sulu yemeğin suyunun kendi halinde yani duru olduğunu gördüğünüzde hemen içinden bir kepçe alıp bir kasede blendırdan geçirip ya da çatalla ezip tekrar içine boşatın ve karıştırın.
2-Yağlı kağıt yani parşömen kağıdı tepsinin köşelerine hiç denk gelmez, ya da yuvarlak kalıba bir türlü oturtamazsınız ya işte bunun için kağıdı elinizle buruşturup musluğun altına tutup iyice ıslatın ve sıkın. Elastik kumaş gibi olur, istediğiniz şekil tepsi veya kalıba kolayca yayıp sonra yağlayın.
3-Et veya sebze suyunu hazırladıktan sonra bölmeli buz poşetlerine koyup derin dondurucuda saklayın. Kullanacağınız zaman istediğiniz kadarını poşetten çıkarıp kullanın.

4-Makarnanın suyunu aynı gün yapacağınız çorbanızda kullanabilirsiniz. Aynı zamanda besleyici de.
5-Nar gibi kızarmış, ağızda dağılan tavuk istiyorsanız; tuzla ovduğunuz bütün bir tavuğu kapaklı çelik tencereye koyun, üzerine bir limon sıkın, kapağını kapatın, önce orta sonra kısık ateşte ağır ağır pişirin.Hiç su ve yağ.koymanıza gerek yok. Bir ara tavuğu çevirin. Limonun ekşiliği kalmıyor. Ayrıca pişmesine yakın bir soğanı dilimleyip içine atın beraber pişsinler. Soğan da çok lezzet verir.
6-Buzdolabınızda hoşa gitmeyen koku varsa ya karbonatlı su ile içini silin ya da içine bir çay tabağı ile bir kaşık kahve koyun, birkaç gün bekleyin kokuyu alacaktır.
7-Bulaşık süngerini mikrodalgada 15 saniye tutun üzerindeki bakteriler ölecektir.
8-Tereyağını oda ısısında yumuşatıp içine kekik, ince çekilmiş biberiye veya kişniş (ya da kavrulmuş susam, çörekotu da olur, zevkinize göre çeşitlendirin) ekleyip karıştırın streçin üzerine yayıp rulo haline getirin ve buzdolabında bekletin. İstediğinizde çıkarıp dilim dilim kesin ve kullanın. Kahvaltıda veya çorbanın yanına sıcak ekmekle çok iyi gidiyor.
9-Vişne, siyah erik, ananas gibi meyveleri blendırda iyice püre haline getirip (ya da nar, portakal, taze naneli limon suyunu veya limon kabuğunu) buz poşetine ya da buz kalıbına koyun. Lazım olduğunda buzluktan çıkarıp meyve suyunuza,sodanıza veya meyve kokteyline eklersiniz.
10-Artan kek ve kurabiyelerinizi hemen tüketmek zorunda değilsiniz. Kapaklı bir kapta derin dondurucuya koyun. Kullanmadan 2 saat önce çıkarmanız yeterli.
11-Soğan ve sarmısağın kesme tahtası ayrı olursa kokusu diğer yiyeceklere bulaşmaz. Hatta küçük cam kesme tahtaları bu iş için ideal bence. Sarmısağı çürümeden saklamak için (eğer yağını da kullanmayacaksam) yağın içinde bekletmeyi sevmiyorum, onun yerine soyup, küçük plastik bir kapta ya da kilitli buzdolabı poşetinde derin dondurucuya koymayı tercih ediyorum.
12- Soğanı kesmeden önce 4-5 dk buzlukta tutun, çıkardıktan hemen sonra çok keskin bir bıçakla kesin böylece gözleriniz yaşarmaz.
13-Bayatlamış ya da kurumuş ekmeği nemli bir beze sarıp mikrodalgada ısıtın taptaze olacaktır.
14-Arada bir mutfak tezgahınızı karbonat  ve 2-3 damla limonla ovun. Kimyasal olmadan hijyen sağlarsınız.
15-Bulaşık makinesine parlatıcı koymam ama arada bir parlatıcı gözüne sirke koyarım. Bazen üst sepete kesik tarafı aşağı gelecek şekilde kullanılmış limon koyarım. Hem makinenin içi güzel kokuyor hem de bulaşıklar parlıyor.
16-İki-üç dilim kekiniz mi kaldı ya da bir kaç tatlı kurabiye veya kek kabarmadı, atmayın sakın. Robottan geçirip iyice unufak edin. İçine kuru üzüm, tarçın, haşlanmış renelenmiş bir havuç, biraz eritilmiş çikolata, ceviz ya da fındık parçaları ve portakal kabuğu rendesi koyun (bunların hepsi olmasa da olur, zevkinize göre çeşitlendirin). Yoğurun, ufak toplar yapıp kakao veya hindistan cevizinin içinde yuvarlayın.Ya da milföy hamurunu sarıp dilim dilim yapıp fırında az pişirin. (Pastaneler kalan kekleri ne yapıyor sanıyorsunuz? :-)

17-Fırında kremalı patates yaparken patatesleri 10 dk tuzlu suda haşlayıp öyle koyun krema ile fırına. Ayrıca haşlama suyuna küçük bir diş sarmısak atarsanız daha lezzetli olur.
Aklıma ilk gelenler bunlar, işinize yaraması dileğimle :-)
kabarık kekli, tane tane pilavlı, hoş sohbetli, yoğun telveli, ağız tadlı günler dilerim.

8 yorum:

Keşke Gerçek Olsa dedi ki...

Şu yağlı kağıt işi çok işime yarayacak sağol, süper bir post olmuş :)

Unknown dedi ki...

ÇOK YARARLI BİR POST OLMUŞ :))

Blog; Maydonoz by Nalan dedi ki...

Harika bir post, bilgiler icin cok sagol!

melda dedi ki...

siz de sağolun, işinize yaraması dileğimle...

Fido dedi ki...

harika bilgiler bunlar!!hemen çıktısı alındı,akşam dolabın üzerine asılacak,çok teşekkürler,emeğinize sağlık :)
sevgiler,

www.fido-land.blogspot.com

ebru dedi ki...

susuz tavuk tarifine bayıldım, en kısa zamanda deneyeceğim. buzdolabı kokusu için bir ipucu da benden. demliğinizde kalan çayın suyunu süzüp bir tabağa koyun, tabağı da buzdolabına:) 24 saati geçmeyin ama.

Unknown dedi ki...

bilgiler süper :-))
blogunu izlemeye aldim
sende buyur gel istersen sevinirim...

Unknown dedi ki...

Bilgiler gerçekten yararlı canım.Fotoopisini çıkartıp mutfak panoma asacağım.