Pazar, Mayıs 02, 2010

Ülkelerin kahvaltı alışkanlıkları

Kahvaltı, genellikle sabahları yenilen hafif yemek anlamındadır. Kahve içmeden önce bu iş yapılması gerektiği için kahve-altı kelimelerinden hece düşmesiyle türemiştir.
Kahvaltı denilince aklımıza mis gibi demlenmiş çay, peynir, zeytin, domates, kızarmış ekmek, sahanda yumurta ve bal-kaymak gelir. Ama her ülkede böyle değil.
Kahvaltı, kültürü yansıtan önemli bir alışkanlık. Ama kültüründe kahvaltı alışkanlığı olmayan ülkeler de var. Örneğin Çinliler güne pirinç lapası ile, Japonlar balık, Pakistanlılar ise et ve sebze ile başlıyor.

Kısaca bakacak olursak bazı ülkelerin kahvaltı alışkanlıkları şöyle;

İngiltere  (breakfast), -çay önemli bir unsur,- kızarmış tost ekmeği,- yumurta (sahanda ya da çırpılmış),- marmelat ve reçel(özellikle portakal),- sosis, bacon, fasulye,- mısır gevreği
*Amerikalılar çay yerine kahveyi veya meyve suyunu tercih ediyorlar. Kahvaltıya pancake de ekleniyor.

Fransa ( petit déjeuner),- bol sütlü kahve "Café au lait",- kruvasan ya da baget ekmeği,- reçel ve tereyağı


İtalya (colazione),- espresso ve cappucino,- tost ekmekleri "tramezzini",- mozarella peyniri,- fesleğen, domates, - füme salam
İspanya ( desayuno),- sütlü kahve "cafe con leche" ya da cortido (espresso),- zeytinli ekmek ya da domatesli ekmek ,- füme zeytin,- sarımsak,- tostado (kızarmış ekmek).

Rusya (завтрак),- çay,- lakerdalı esmer ekmek (Wolga-schnitte),- Rus yumurtası,- havyar.

Almanya  (das frühstück),- peynir çeşitleri,- domuz eti,- yumurta, kaz ciğeri, patates ve gevrek, - yulaflı, tahıllı ekmek.


Benim en sevdiğim öğündür kahvaltı. Bu da benim listem olsun; Peynir çeşitleri, kekikli, kişnişli zeytin, simit ve tahıllı ekmek, domates-salatalık, bal-kaymak, veya nutella, haşlanmış ya da tereyağına kırılmış yumurta veeee güzel demlenmiş bergamut aromalı çay.




Türk kahvaltısı henüz dünya literatürüne girmiş değil ama kahvaltılarımızı diğer ülkelerle kıyaslayacak olursak; bizde kahve değil mutlaka demleme çay olmalı. Zeytin,domates ve salatalık kahvaltılarımızda vazgeçilmez bir yiyecek. Yumurtayı sade yediğimiz gibi menemen olarak ya da sucuk-pastırma ile beraber de yiyoruz. Bal-kaymak ikilisinin ayrı bir yeri var. Herhalde kahvaltıda bizim kadar ekmek tüketen bir millet de yoktur :-)
Bir kaç kahvaltı yeri önerisi;  
Yolunuz düşerse ; -Eskişehir, Doyuran kahvaltı salonu, -Marmaris, Çınar Lokanta ve Kahvaltı yeri, -Van, Bak Hele Bak Kahvaltı salonu, -İstanbul'da Aksaray Van kahvaltı salonu, Hisar'daki Kale kahvaltı salonu, Beşiktaş Pando Amca'nın yeri

Van Kahvaltı Salonu, Aksaray

Kale Cefe, Kahvaltı
1920'den kalma Fransız kahvaltı takımı.
Güzel bir fikir;

Çay ve kızarmış ekmek takımı.


Hiç yorum yok: