Perşembe, Ağustos 20, 2015

Reyhan Pastanesi ve Alsancak Dostlar Fırını, İzmir

Yıllar önce arkadaşımın yanına üç günlüğüne gittiğimde Alsancak Reyhan Pastanesine (önceden methini duyup) uğramıştım. Şimdi ne yediğimi hatırlamıyorum ama Reyhan çayına bayılmıştım.
Bu hafta da tatil dönüşü bir geceliğine uğradık. Tabi sabah orda aldık soluğu.

Ne isterseniz güzel burda. Reynan çayı bergamot aromalı, çay süzgeci ile geliyor önünüzde demleniyor. Nefis bir tat ve koku. Meşhur vişneli sükse yine öyle. Yarı dondurma yarı pasta ama malzeme kaliteli. Çalışanlar çok profesyonel ve güler yüzlü.

Ben bir de kahve içtim sırf merakımdan. ( çünkü Türk kahvesi neyse de filtre kahve her yerde iyi yapılmıyor, önemsenmiyor) Taze kahveden yapılmış ve çok güzeldi.
Reyhan pastanesinin kurucuları Rusya'dan 1917 devriminden sonra geliyorlar. Bu mesleği orada öğrenmişler. 1956'da Basmane, 1965 yılında buradaki yerinde devam etmiş. Reyhan, soyisimleri. İzmir'de beş şubesi var.
polovak , rokoko, kurabiyeler de meşhur..
İzmir'i gezip günü tamamladıktan sonra ertesi gün de kahvaltıdan sonra adını çok duyduğum boyozu yemeden gitmeyeyim dedim. Yine Alsancak'ta. En iyilerinden biri Dostlar Fırını.

Boyoz 1492'de Osmanlı'ya yerleşen sefaradlar tarafından İzmir mutfağına katılmış.İspanyolca bollo - küçük somundan gelmektedir. İzmir'de boyoz, yumurta ve çay üçlüsü olmazsa olmaz.
Bu fırının kurucusu çocuk yaştan itibaren ustalarının yanında çalışarak öğrenmiştir.

Çay, kahve zaten içiyoruz bir de sübyeyi deneyelim dedim. Sütün içine ezilmiş badem, kabak çekirdeği, pirinc nişastasıve az şeker ekleniyor. Soğuk servis ediliyor.
Sade, patlıcanlı ve tahinli boyozumuzu da afiyetle yedik.

3 yorum:

Nilgün Komar dedi ki...

reyhan pastanesini bizde aradık bulduk du ama dostlar fırına ulaşamamışız :D listeye aldım

melda dedi ki...

alın mutlaka

Adsız dedi ki...

13 yıl İzmir'de yaşadım ama bu fırını bilmiyorum. Neresiymiş çok merak ettim gerçekten.