Salı, Ekim 14, 2014

Av ve Gezi, F.C.Selous

"beni okuuu, aç şu kapağıı" gibi sesler geliyor kitaplardan :-)
sözüm ona İngilizce çalışabilmek için kitap okumaya biraz ara vereyim dedim ama bu kadar dayanabildim. Şimdiki kararım çok kalın olmayan kısa sürede bitebilecek kitaplar okumak bir süre. Listemdeki kitaplardan ince olanların siparişini vericem yani.
 Neyse. Av ve Gezi kitabı YKY'dan çıkmış F.C.Selous'un günümüzden 130 yıl kadar önce batı Anadolu topraklarına yaptığı av gezilerini içeriyor. Av kısmı hiç ilgimi çekmiyor. İlgimi çeken kısmı o yıllarda Anadolu'nun durumu ve bir yabancının gözlemleri. İnsanların sefaleti, fiziksel özellikleri, yaşam şekilleri, genel karakterlerine dair çok tarafsız gözlemleri var. Karşılaştığı hemen hemen herkes yapabildiği her çeşit yardımı yapıyor.

İlgi çekici bir yorumu şuydu; her gün sık sık Müslümanların ayakkabılarını çıkarıp önlerine küçük bir halı serip eğilip kalkmaları yani namaz kılmaları yazar tarafından "bunu günde defalarca yapmak pek Avrupalılara göre değil sanırım. Çünkü çok meşguller, çalışıyorlar" şeklinde yorumlanmış. Yani günlük ibadete ayrılan zamanı fazla bulmuştu.
Köyleri ve kasabaları gayet sade bir dille ve ilgisini çeken yanlarıyla anlatmış. Yer isimlerini duyduğu gibi yazmış ama çeviren (av merakı olan da biri zaten)günümüz adıyla vermiş.
Hanların durumu ve bazı köylülerin durumu içler acısı. Sefaleti gözler önüne sermiş.
İlgi alanınıza giriyorsa tavsiye ederim.

3 yorum:

Ucan Karavan dedi ki...

O miniğe bayıldım. Açılsın kitaplar, okunsun romanlar, öyküler.. ;)

meltemerdogan dedi ki...

O kitabı aralayan minik insandan kitap ayıraçları yapabilir sanki ha,ne dersin?

Derdest fikirler dedi ki...

Kitapsız fazla dayanamayacağını tahmin ediyordum :)