Cumartesi, Ağustos 07, 2010

3 Mayıs 1808- GOYA


Yıllar önce bir dergide gördüğüm bu resim beni çok etkilemişti. Fransız idam mangası tarafından kurşuna dizilen Madridliler. Günlerce açıkta bekletildikten sonra öldürülen bu 43 kişi Goya tarafından tuvale aktarılmış. Benim gördüğüm en etkileyici tablolardan biridir. Ressam tabloyu 1914'de tamamlamış. Bu tablo savaşın korkunçluğunu anlatan ve çığır açan ilk eser kabul edilmiş. Sanat tarihçileri onu bir devrim olarak nitelemişlerdir.
 İki grup arasında yerde duran fener görüntüye dramatik bir ışık vermektedir.Sol tarafta birbirine sokulup sarılmış kurbanlar arasında dua eden bir keşiş ya da rahip de vardır. Resmin tam ortasında da diğer kurbanlar beklemektedir. En ortadaki adamın kolları ya yalvarmak ya da meydan okumak için iki yana açılmıştır.Bu adamın duruşunun İsa'nın çarmıha gerilişini temsil ettiğine inanılır.

Arkada silik bir şehir manzarası gece karanlığında görünmektedir.
3 Mayıs, başka pek çok esere de ilham kaynağı olmuştur. Bu eserler arasında Édouard Manet'nin çizdiği bazı eserler( Maksimilian'ın İnfazı),

 ve Pablo Picasso'nun "Kore'de Katliam" tablosu ile başyapıtlarından biri olan "Guernica" yer alır.
      Kore Katliamı

Tablo şu an Madrid Prado Ulusal Güzel Sanatlar Müzesindedir.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Şükürler olsun internet var. Şükürler olsun çalışan ve bilenler var.

Sanat acıları bal eyler.

Bizler ise bu kültüre sahip olamadık. Yanlızca enstalasyon yapıyoruz. Uğur Mumcu enstalasyonu, Onat Kutlar enstalasyonu.
Enstalasyon , bu sanatı pek anlamadım. Ama çabuk unutuluyor onu biliyorum.

melda dedi ki...

o zaman aslında enstalasyon sanat bile değil