Salı, Haziran 01, 2010

yazarlar ve şehirleri-1


Yazarlarla özdeşleşmiş kentler vardır. Bazı yazarlar, doğup büyüdüğü, gençlik yıllarını geçirdiği ya da ömrünün bir kısmını yaşadığı kenti eserlerinde anlatırlar. Bazıları da çok bahsetmese de eserleri o kentin izlerini taşır. Bence bir kent en iyi ancak orada doğup büyümüş bir yazar tarafından anlatılabilir.
1-KAFKA- Prag; Kafka'nın eserlerinde Prag'dan bahsettiğini söyleyemeyiz ama ömrünü geçirdiği Prag onunla özdeşleşmiştir.

Prag, Kafka'nın doğduğu ve yaşadığı kent... Ha bire kaçmaya çalıştığı, kendini tutsak hissettiği, boğulur gibi olduğu, nefret ettiği kent... Nereye giderse gitsin, bir an önce dönmeye çalıştığı, uzak kalamadığı, hep sığındığı ve âşık olduğu kent... Kafka'nın Prag'la ilişkisi, tam bir aşk-nefret ilişkisi.(Zeynep Oral)
Kafka Prag'ı yazmadı ama tüm yapıtlarında Prag vardı.
Prag'da Kafka'nın oturduğu iki ev, bir mezar ve bir de müze vardır. Ayrıca adına açılmış, cafeler, barlar, oteller... Aile baskısına dayanamadığında, kaçıp gizlendiği iki odalı küçük ev bugün Kafka'nın kitap ve belgelerini de içeren bir kitapçı dükkânı haline getirilmiş.
Ölmeden önce Prag'ın turizmine hizmet edeceği Kafka'nın aklına gelmemiştir herhalde.

4 yorum:

Mimosa Café dedi ki...

çok güzel paylaşım. devamını takipteyim.

bilge dedi ki...

ilginç ve yerinde bir tesbit olmuş sevgi ve dostlukla..

gillerprensi dedi ki...

Blogunuzu çok beğendim ve takibe aldım. bana çok şey katabileceğini düşündüğüm bir içeriğe sahip bir fincan keyif blogunuzu edebiyat meclisinin takip ettikleriniz bölümünde sergilemekten mutluluk duyacağım. kolay gelsin. sevgiyle...

melda dedi ki...

teşekkür ederim