Pazartesi, Mart 03, 2014

Kuzey, Burhan Sönmez

Bu ara kitap listeme ara verdim. Ne yeni kitap ekliyorum ne de ordan kitap okuyorum. 5-6 tanesini internetten sipariş vericem elimin altında tutucam ama şimdilik elimdeki diğer kitapları bitiricem. Birilerinden aldığım veya kitaplığımda okunmayı bekleyenler gibi. Yoksa onlara hiç sıra gelmeyecek.
Kuzey'de onlardan biri Burhan Sönmez'in hayranı olan kardeşim bana bunu ve Masumlar'ı vermişti. Masumları çok beğenmiştim. Kuzey o kadar akıcı olmasa da dili çok güzel, anlattığı küçük hikayeler çok güzel. Hikaye dedimse bu bir roman aslında.Ama roman kahramanlarının anlattığı hikayeler muhteşem. Karakterlerin isimleri hiç bildiğimiz isimler değil. Birkaçı Kürt ismi Rinda mesela. Ama Sayaloka, Glut, Şega, Yumati, Aslem yazarın kendi bulduğu isimler. Coğrafya neresi? O da hayali sanırım. Bazı gelenekler de öyle. Ölü yakma geleneği mesela. Hangi zaman ve nereye ait? Kitap çoğunlukla hayal ürünü ve belli bir sınıra ait değil. Romada belli bir ülke ya da yer olmak zorunda değil bence de.
Rinda henüz çok küçükken babası onları terk eder ve yirmi yıl sonra cansız bedeni ağzında cam bir küpe ile köye gelir. O da babasının bu sırrının peşine düşer.

"Aslem, ayaklarını geyik izlerinin yanı sıra kara gömerek yavaşça ilerledi. Kar taneleri topuklarından bileklerine çıktıkça, kaslarına sinmiş yorgunluk çözülmeye başladı. .." syf.64

"...Kuzey’de edebiyat, kadim Kürt masallarından moderne uzanan engin bir yelpaze içinde; masal masal içinde, hikâye hikâye içinde, insan insanın içinde, ateş ateşin içinde ve ışık ışık içinde. Bu edebiyatın edebîliğinin kaynağı; Doğu Batı’daki yüzüne bakar, Batı da Doğu’daki yüzüne bakar misali bir yüce kaynak; Binbir Gece Masalları’yla Decameron, materyalizmle idealizm, (yazarın açıklamasıyla) Heidegger’le Platon, Gazali’yle İbn Rüşd, rasyonalistlerle, Amazon kaynaklı Şahmaran kadınları, Doğu’nun Küçük Sultanı’yla Batı’nın Küçük Prens’i bir evrensel edebî harman içinde buluşup, yoğrulup, Burhan Sönmez’in kendi âleminden süzülerek geçip Kuzey’de satırlanmışlar ve satır aralarında nefes alıp verir olmuşlar..." Pakize Barışta.

Burhan Sönmez 1965 Haymana doğumlu. Hukuk okumuş.ODTÜ'de edebiyat ve roman üzerine ders veriyor. Yaşamını İstanbul ve Cambridge'te sürdürüyor.

2 yorum:

emili dedi ki...

Yazarı ilk defa duydum, kitabı hayli ilgimi çekti.Paylaşımınız için teşekkürler

Derdest fikirler dedi ki...

Hiç duymadım bu yazarı, yazını okuyunca listeme ekledim hemen