Sümerlerde baharın gelişi, doğanın uyanışı daha çok bolluk ve bereket getirsin diye evlerde yumurtalı yiyecekler yapılarak kutlanırmış. Yumurtanın içinde barındırdığı yaşam simgesel bir anlam taşırmış.
Paskalya yumurtasının İsa'nın yeniden dirilişini simgelediğine inanılır. Paskalya 21 Mart’ta dolunayın görülmesinden sonraki ilk pazar günüdür. Bu nedenle Paskalya Günü’nün tarihi değişebilmektedir.
Yumurtanın kabuğu dünyayı, zarı havayı, beyazı yeryüzündeki suları, sarısı toprağı simgeler. Geçmişte sadece kırmızıya boyanan bu yumurtalar artık rengarenk boyanıyor.
Fransa kralı 14.Louis krallığındaki en büyük yumurtanın kendisine hediye edilmesi üzerine çevresindekilere altın ya da gümüşle kaplanmış yumurtalar dağıtırmış. Çok garip aynı uygulama 14.Louis'den hemen hemen 100 yıl kadar önce yaşayan İran Şahı I.Abbas'da da görülüyor. Nevruzda halk arasında dolaşır altın-gümüş kaplama yumurtalar dağıtırmış. Louis bunu duymuş da özenmiş olabilir mi? :-)
Rus Çarı III.Aleksander karısına hediye etmek için ünlü kuyumcu Feberge'ye (1884'de) mineli, gümüş ve altın işlemeli paskalya yumurtası yaptırmış. Sonraki 11 yıl Feberge çariçe için her paskalyada bir yumurta tasarlamış. Çar öldükten sonra yerine geçen II.Nikola'da babasından aldığı bu geleneği sürdürmüş. O yumurtaların içine bir de sürpriz koydurmuş.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder