Cuma, Temmuz 13, 2012

İlhan Koman

Onu meşhur Akdeniz Heykeli'nden tanırsınız.

Çocukken evdeki dergilerden birinin kapağında görmüştüm bu heykelin fotoğrafını. Çok ilgimi çektiğini ve uzun uzun incelediğimi hatırlıyorum..

Bu güzel heykel sanatçı İlhan Koman'a ait. Bence İlhan Koman'ın çok etkileyici bir hayatı var. Kendisi yaşamının son yirmiüç yılını ailesiyle beraber İsveç'te Hulda adlı teknesinde geçirmiş.(1905 yapımı yelkenli bir kargo gemisi olan Hulda, adını Musevilikte bir tanrıçadan alıyor)Aynı zamanda Stockholm Güzel Sanatlar Akademisin'de ders de veriyormuş.  Eserlerinin çoğunu bu teknede yapmış. Ölümünün ve küllerinin çok sevdiği Baltık Denizi'ne serpilmesinin ardından, anısı ve eserleri bu gemi ile yaşatılıyor.

Koman'ın İsveç'te yaşayan sanatçı dostlarının yanı sıra, Türkiye'nin entelektüel çevresiyle de bağı her zaman çok kuvvetli olmuş. Hulda gemisi ülkemizden pek çok sanatçı ve yazarın İsveç'teki uğrak noktası haline gelmiş. Aşık Daimi, Aşık Nesimi, Yaşar Kemal ve Zülfü Livaneli Koman'ı teknede ziyaret eder, saz çalar türkü söylerlermiş.
İlhan Koman'ın çocukları, ailesi ve arkadaşları tarafından kurulan İlhan Koman Vakfı sanatçının ölümünün ardından 2009-2010 yılları arasında Hulda Festivali adında bir festival gerçekleştirdi. Bu festival kapsamında Hulda gemisi 2009 yılında Hollanda, Belçika, Fransa, Portekiz, ispanya, italya, Malta ve Yunanistan'a uğradıktan sonra 2010 yılında İstanbul'a geldi. Uğradığı tüm limanlar gibi burada kaldığı üç ay boyunca da gemide sergilenen eserler aracılığıyla ziyaretçiler, İlhan Koman'ın eserlerindeki sanat ve bilim buluşmasını gözlemleme imkanı buldu.
Bilim ve sanatı bir araya getiren eserlerinden dolayı kendisine Türk Da Vinci denilirmiş. Anıtkabir'deki rölyeflerden bir kısmı ona aittir.

bir evliya
İlhan Koman ki tıraşsız heykeltiraş
uçmağa doğru sakallı
elinde bombalarla bebekler
heykel gibi olmayan heykeller
taşınırdı garip maacir
güneyinden kuzeyine kutupların
battı batacak teknesiyle
varmak için Edirne'ye
Selimiye'ye...(Can Yücel)

3 yorum:

Balthus dedi ki...

benimde çocukluğumda çok ilgimi çeken bir heykeldi.Sayende öyküsünü de öğrenmiş olduk.Sağ ol :)

annemahsustan dedi ki...

Gerçekten çok ilginçmiş yaşam oykusu.

Bu arada Tarih bolumu mezunu bırının blogu olarak takıp altındasın bılesın: ) O kadar meraklıyız kı eşimle Tarih okumaya, belkı ılerde Unıv okuyabılırım bu bolumu: )

FASHION HOUSE dedi ki...

bloğun çok keyiflii :))

http://melike-fashionhouse.blogspot.com/ bloğuma beklerim izleyicinimm :))