Salı, Ocak 07, 2014

Dublinliler, James Joyce

arayı çok açmadan bir Joyce daha okuyayım istedim. Yazarın uzun süren çabaları sonucu 1914'te yayınlanmış ilk önemli eseri olan Dublinliler'i seçtim. Murat Belge'nin çevirisi ve önsözü ile İletişim yayınlarından çıkan güzel bir hikaye kitabı. Hatta Joyce'un tüm hikayeleri toplanmış.



Ancak Murat Belge'nin önsözünü hemen okumayın, kitap bitsin hatta benim yaptığım gibi her hikayeden sonra o hikaye hakkında açıklamasının yer aldığı paragrafı okuyun. Çünkü açıklayıcı ipuçları var.
Ağır bir kitap değil, dili Ulysses'e pek benzemiyor. Kitaptaki toplam onbeş hikaye hem ayrı hem de bir bütünlük gösteriyor. İlk üç hikaye çocukluk, sonraki dörder hikaye gençlik ve orta yaşlılık en son bölümde ise dört hikaye yaşlılık ve ölüm üstüne. Alt temalarda ise hayal kırıklığı, tutsaklık, yabancı hayranlığı, Dublinlilik, başarısızlık, yalnızlık,bayağı politikacılar,dini yozlaşma var. Son hikayede sanki bunların hepsi bir araya toplanmış gibi.

"...Mr. Duffy, fiziksel ya da zihni bir düzensizliği akla getiren her şeyden nefret ederdi. Bir ortaçağ doktoru onu görmüş olsa, oluşumunda kurşun madeninin ağır bastığını söyleyebilirdi. Yaşadığı yılların bütün öyküsünü anlatan yüzü ublin sokaklarının kahverengi tonunu taşırdı. Uzun ve oldukça iri başında kuru kara bir saç çıkıyor, kızılımtırak bıyığı pek de dostane görünüşlü olmayan ağzını ancak bir ölçüde örtüyordu..."s.113
Akıcı ve güzel bir kitap okuyayım, James Joyce'u bir yerden tanımaya başlayayım derseniz bence güzel bir seçim..

2 yorum:

kitaplarla beslenmek dedi ki...

Bu kitabı merak ediyorum açıkçası. İnşallah okuma listemi birazcık azaltabilirsem alınacaklar listeme eklerim.

Derdest fikirler dedi ki...

Çok güzel anlatmışsın Meldacığım insanda merak uyandırıyorsun. Ben de listeme ekledim bu kitabı