Salı, Ağustos 12, 2014

Büyükçekmece Köprüsü ve Kültür Park

İstanbul'un merkezine uzak ama mutlaka görulmesi gereken bir yer..
Büyükçekmece Osmanlı ve Bizans döneminde Trakya'ya açılan yollar üzerindeki ilk büyük konaklama yeriydi. Özellikle 16.yüzyılda ordu ve kervanlar için önemli bir konaklama yeriydi.
Çocukluğumda Büyükçekmece sahiline günübirlik veya bir gece çadır konaklamalı geldiğimizi hatırlıyorum da artk nerdeyse büyük bir şehir gibi oldu. Sahili hala güzel, bisiklet kiralayabilir, uzun bir yürüyüş yapabilirsiniz. Ben sonbahar ve ilkbaharda gelmenizi özellikle tavsiye ederim.
Göl tarafında köprünün bulunduğu yerde her yıl uluslararası festival düzenlenen bir de kültürpark vardır. Asıl burası da görülmeli.


Kültürparkın içinde bulunan Sokullu Mehmet Paşa Camii 1567'de Mimar Sinan'a yaptırılmıştır.En önemli özelliği yekpare taştan oyulmuş minaresidir.Bu tip minarenin bir eşi Mısır'da vardır.


İşteee muhteşem köprü. Kanuni'nin Zigetvar seferine çıkarken Mimar Sinan'a yapması için emir verdiği bu köprü ordunun kolayca geçişi için düşünülmüştü ancak biliyorsunuz Kanuni bu seferde öldüğüne göre köprüyü görememiştir.
Üzerinde yürümenizi tavsiye ederim. 4 bölüm ve 28 kemerden oluşuyor. 7,17 metre genişliğinde.


Parkın içinde ayrıca yine tarihi bir hamam var. Hayatımda suyu bu kadar sıcak hamam görmedim.. Bir kez gittim bir de havalar epey soğuyunca deneyeceğim..

Parkin içinde ayrica çok ilgi çekici bir bölum var. Küçük yöre evleri. Hepsi kendi tarzında yapılmış Trabzon evi, Kıbrıs evi, Kastamonu evi gibi.. İçlerinde de yöresel yemekler. Ancak bu evlerin önlerine soğuk havalar için kapalı bir bölme yapıldığından evlerin görüntüsü biraz gizlenmiş..

Kültürpark'ın içinde benim en sevdigim mekan kına gecemin yapıldığı tarihi kervansaray. Fikir annemindi.. Çok büyuk bir yer. Şu an sergilere ve davetlere ev sahipliği yapıyor. İçinde yine bir hazırlık vardı ve aşağıdaki gibiydi.

Büyukçekmece Belediyesi kültürel faaliyetlere çok önem veriyor. Aşağıdaki binada çeşitli kurslar veriliyor.
Kültürpark'ın tam ortasında küçük yuvarlatılmış bir kulübe gibi görünen yapı ikinci dünya savaşı sırasında yapılan makineli tüfek yuvaları bulunan koruganlarmış. Bunu da öğrendiğime sevindim.. E5 yolu boyunca iki üç tane küçük koruganlardan görür ve ne olduğunu merak ederdim.



3 yorum:

Unknown dedi ki...

İstanbul'da değeri atlanan bir yer,mutlaka görülmeli..

Adsız dedi ki...

Melda hanım, öncelikle yazı için teşekkür ederim elinize sağlık. Ardından size sormak istediğim bir şey var. Kina organizasyonunuzu kervansarayda yaptiginizi yazmışsınız. Ben de nişan organizasyonumu bu tarihi güzide mekanda yapmak istiyorum. Belediyeden nasıl izin aldınız nasıl bir süreç oldu? Ne yapmak gerek bilgi verirseniz çok sevinirim. Şimdiden teşekkür ederim :)

melda dedi ki...

Annem izin almıştı, çok cüzi birşeydi ücreti d3. Belediyeye telefon açın önce onlar sizi yönlendirir. Öyle yapmış annem de. 7,5 yıl önce tabi.